Minden, amit tudni érdemes a rizottóról

A rizottót úgy definiálják, mint egy észak-olasz rizsételt, amelyet húslevessel főznek és addig kevernek, amíg krémes állagot nem kapnak. A legklasszikusabb és legbevezetőbb szintjén a rizottó egyszerű – némi vaj, hagyma, esetleg bor, rövid vagy közepes szemű rizs és húsleves, parmezánnal kiegészítve. Elegáns étel anélkül, hogy bonyolult lenne, ráadásul tökéletes lesz ha valami igazán olaszosat szeretne fogyasztani.

Az étel alkalmazkodóképessége és a technika több száz változatra hullott szét, amelyek közül sok legnépszerűbb változatot a Cuisine állította össze a Tökéletes tészta nevű olasz receptgyűjteményben. A rizst a 14. században az arabok hozták be Szicíliába és Spanyolországba. A rizstermesztés folytatódott Nápolyban, és végül a Pó-folyó völgyének mocsarain keresztül Észak-Olaszországba is kiterjedt. A magas páratartalmú mediterrán éghajlat kedvezett a rövid és közepes szemű rizs termesztésének. Milánó, Velence és Genova városállamai és elitjei profitáltak ebből az új áruból. A keletről beáramló fűszerekkel együtt felgyorsította a rizottó népszerűségét az egész régióban.

Az étel elkészítését azzal kell kezdeni, hogy vajban vagy olívaolajon megdinszteljük a hagymát – és esetleg fokhagymát, ha úgy akarjuk. Adjuk hozzá a rizst, és győződjön meg róla, hogy ellepte a használt zsír, majd kezdjük el pirítani. Ezen a ponton a serpenyőt fehérborral leöntik, hogy némi savasságot adjon a keverékhez, és ez majd felszívódik. Aztán itt az ideje, hogy elkezdődjön a keverés. A tökéletesen elkészített rizottóban a rizsszem megfőtt, de megtartja a diószerű magot. Adjunk hozzá egy kevés reszelt kemény sajtot, például Reggiano vagy Romano sajtokat, majd ízesítsük sóval és borssal ízlés szerint, és már kész is az ízletes rizottó, amit fogyaszthat különböző húsokkal ízlés szerint.