Minden az energiatakarékos izzókról

Az elektromos világítás időszaka 1802-ben kezdődött el, Thomas Edison villanykörtéje 1879 óta világítja be az otthonokat. Ezek az izzók több, mint egy évszázadig uralták a piacot, azonban mivel nem voltak energiatakarékosak, az EU-ban megszüntették ezeknek az elavult fényforrásoknak a forgalmazását.

[wp_ad_camp_1]

Az energiatakarékos izzók fogalmát tulajdonképpen a kompakt izzók vezették be. Ezek az izzók a klasszikus fénycsövek méretcsökkentett változatai, amelyben az elektródákon áthaladó áram kisüléseket hoz létre. A létrejövő ultraibolya sugárzás a luminofor segítségével fénnyé alakul. A korábbi technológiákkal szemben ez a megoldás gazdaságosabb és hatékonyabb. A kompakt fénycsövek kifejezetten helyigényesek, minden más típusnál nagyobbak, így megesik, hogy kilógnak a lámpatestből. Lassú a felfutási idejük, vagyis a bekapcsolást követően nem képesek rögtön maximális fényerőt biztosítani.

Jelenleg a legkorszerűbb világítási típus a LED fényforráshoz köthető. A hagyományos izzókhoz képest 80-90 százalékkal gazdaságosabban világítanak. A félvezető technológián alapuló izzók rengeteg előnyös tulajdonsággal rendelkeznek. Rendkívül hosszú élettartammal bírnak, normál használat mellett akár 10-12 évig is képesek működni. A LED chipek az élettartamuk vége után sem égnek ki, hanem fokozatosan elveszítik erősségüket. Ezek a fényforrások rendkívül alacsony energiafelhasználás mellett képesek megfelelő fényerősséget biztosítani. Azonnali felfutással rendelkeznek, bekapcsolás után nem kell várni a maximális fényerőre. A LED világítás nem termel infravörös vagy UV-sugárzást, ezért galériákban vagy múzeumokban is használható. Jól bírják a rázkódást, kisebb fizikai behatás nem veszélyezteti a működését. Környezetbarát megoldás, mivel nem tartalmaz toxikus anyagokat és nehézfémeket.