Minden negyedik terhesség vetéléssel végződik – miért?

Hazánkban minden negyedik terhesség vetéléssel végződik. A beágyazódást megelőzően megszakadt terhességet a nők gyakran észre sem veszik. Ezekben az esetekben a terhességi teszt már pozitív eredményt jelezhet, a megszakadt terhességre sokszor csak a megkésett, a szokásosnál erősebb vérzés utal.

[wp_ad_camp_1]

A felismert terhességeknél a vetélés aránya körülbelül 1 százalék, a aminek a fele ismeretlen eredetű. Minél későbbi életkorban történik a gyermekvállalás, a vetélés valószínűsége is megnő. Harminc éves korban 9-16 százalékos a vetélések aránya, 40 éves korban ez már 40 százalék. A vetélések nagy része véletlenszerűen bekövetkező, izolált esemény, mi gyakran genetikai eltérés miatt következik be. Ismétlőd-ő (habituális) vetélésről akkor van szó, ha legalább három vetélés, 36 éves kor felett legalább kettő vetélés következik be. A vetélés leggyakrabban genetikai-, hormonális-, anyagcserezavarok, a méh anatómiai eltérései, fertőzések, környezeti hatások, immunbetegségek miatt következhet be.

A vetélések leggyakoribb oka a sárgatest működési rendellenessége. A sárgatest által termelt hormon, a progeszteron felelős a várandósság 12. hetéig a terhesség fennmaradásáért, majd ez idő után a méhlepény veszi át ezt a feladatot. Az is előfordulhat a terhesség 10-11 hetében, hogy a sárgatest nem termel elég progeszteront, és a méhlepény még nem képes ezt a feladatot ellátni. Emiatt is bekövetkezhet a vetélés. Ma már sokkal gyorsabban kideríthetők a terhesség megszakadásának okai, mint tíz évvel ezelőtt és már a második vetélés után elkezdik vizsgálni az anyát. A terhesség előrehaladtával az anya is egyre jobban kötődik a magzathoz, a bekövetkező vetélés is jobban megviseli a családot. Az anyában is komoly gyászrekaciót idézhet elő a vetélés, aminek a feldolgozásában gyakran szakember segítségére van szükség.