Mire figyeljünk költözéskor?

Szinte mindenki életében eljön előbb-utóbb az a pillanat, amikor költöznie kell. A szerencsésebbek elsőre csak kollégiumba, majd kicsivel később az első albérletükbe, végül pedig saját otthonukba költöznek át, így végigjárva a szamárlétrát, megtapasztalva minden nehézségi fokozatot.

Azok, akik az első alkalommal már rögtön mindent átpakolnak az új helyre, nos ők előre talán nem is sejtik, hogy egy költözés egy rendkívül összetett és nem kevésbé idegtépő folyamat. Szerencsére, ha megfontoltan előre tervezünk, akkor nagyon megkönnyíthetjük a dolgunkat, ám ehhez érdemes pár jó tanácsot megfogadni.  Az első, hogy amit csak lehet, azt dobozoljuk be. Mert bár egy idő után lehet, hogy ellenállhatatlan vágyat érzünk majd, hogy csak nagy zsákokba bedobáljunk mindent, kipakolásnál nagyon mérgesek leszünk, amikor az ég világon semmit nem fogunk megtalálni. Ehelyett közepes méretű kartondobozokba pakoljunk, amelyekre lezárás után tételesen ráírjuk, hogy mit tartalmaz. A dobozok aljára és tetejére olyan dolgokat pakoljunk, amik puhák és védik a törékeny cuccainkat. A törölköző erre tökéletes, de bármilyen ruha megteszi.

Azt talán mondanunk sem kell, hogy időben (azaz hetekkel korábban) álljunk neki a pakolásnak, ne halogassuk az utolsó hétre, mert a kapkodásnak hibázás a vége. Nagy költözésnél – főképp, ha a bútorokat is visszük -, ne engedjünk a spórolásnak. Elsőre ugyan lehet, hogy jó ötletnek tűnik barátokkal megoldani az egészet (és van, hogy tényleg működőképes a dolog), az igazság az, hogy a legjobban akkor járunk, ha egy profi költöztető céget bízunk meg, akik villámgyorsan, mindössze pár óra alatt ki és bepakolnak. Bőven elég, ha a családtagok, ismerősök segítenek a dobozoláskor, illetve az új lakásban a berendezés során, hisz az talán még nagyobb munka.