Mire ügyeljünk egy óra vízállóságánál?

Amikor új karórát vásárolunk, akkor hosszú évekre kötelezzük el magunkat egy darab mellett. Sokak számára az óra nem csupán egy eszköz, hanem szinte a kar meghosszabbítása, amit ha véletlen otthon felejtünk, akkor egész nap egy fura hiányérzet kísér minket.

Egy új darab kiválasztásánál rengeteg szempontot figyelembe kell venni. Elemes, vagy automata órát szeretnénk? Ez függ a viselés módjától, illetve attól is, hogy mennyire fontos számunkra, hogy óránk másodperc pontosan járjon – hisz egy automata óránál ez gyakorlatilag kivitelezhetetlen -. Ha csak alkalmanként viseljük az órát, akkor jobban járunk egy elemes megoldással, hisz az automata járástartaléka csak 1-2 napra elegendő. Aztán persze van, aki az analóg kijelző helyett inkább a digitálisat részesíti előnyben, és olyan felhasználó is szép számmal akad, aki kimondottan nagy méretű tokos órát szeret csak hordani, függetlenül attól, hogy esetleg a csuklóvastagsága ezt nem igazán indokolná.

A variációk száma szinte végtelen, és a mai választék mellett bátran kijelenthető, hogy mindenki megtalálja a neki tökéletesen tetsző darabot. Ám van valami, amire talán egy picit kisebb jelentőséget tulajdonítanak a vásárlók, mint amekkorát kellene, ez pedig nem más, mint az óra vízállósága – pontosabban annak a mértéke -. Ha ugyanis az óra vizet kap (elég egy kézmosás is), netalántán fürdéskor is magunkon hagyjuk, illetve tengerbe is mennénk vele nyaraláskor, akkor ahhoz rendesen vízállónak kell lenni, nem elég ha csak cseppálló. Megjegyzendő, hogy a sós vizet (azaz a tengert) igazán a búvár órákon kívül egyik sem kimondottan tolerálja. Szóval igazán akkor teszünk jót magunkkal, ha túlbiztosítjuk ezt a kérdést és legalább 10 bar nyomásig (más jelöléssel 100 méterig) vízálló órát választunk. Ügyeljünk arra is, hogy az óratok hiába vízálló, ha bőr szíjjal használjuk, az biztos, hogy nagyon gyorsan tönkre fog menni a nedvesség hatására.