Mire utalhat a hajhullás?

Ez egy természetes, ámde bizonyos szint felett igencsak bosszantó és kétségbeejtő folyamat. Mindenkinek hullik a haja és egy határig ez semmi aggodalomra nem is ad okot. Nagyjából hatvan szál elvesztése naponta még normálisnak tekinthető, ám ha ennél a mennyiségnél jóval többet tapasztalunk – főképp, ha ez gyakorta megesik -, akkor mindenképpen járjunk utána, hogy mi okozhatja, ugyanis szinte biztosan valamiféle egészségügyi probléma áll a háttérben.

Szerencsére manapság léteznek már kifejezetten a hajhullás okait kutató vizsgálatok, elsősorban magán vérvételi pontokon léteznek erre specializálódott csomagok, ám ezek ára igen borsos lehet. Pénztárcakímélő megoldásként kezdhetünk esetleg a háziorvosnál is, aki beutalót írhat egy általános labor vizsgálatra, kiindulásnak amúgy ez is tökéletes. A probléma hátterében leggyakrabban hormonális probléma áll. Nők esetében terhesség alatt, vagy szülés után fordul elő a leggyakrabban, ám a lelki állapot is bezavarhat, hiszen a stressz egyik jellemző tünete a hajhullás. Ha ez sem vezet eredményre, akkor érdemes a pajzsmirigy funkcióinak vizsgálatával továbblépni, ha ilyen gonddal küszködünk, akkor arra létezik gyógyszeres kezelés, ám valószínűleg ennyivel sajnos nem ússzuk meg.

Szinte minden esetben szigorú diétával jár ugyanis együtt, amit ráadásul hosszú időn át tartani is kell. Egyszerűbb, ha úgy tekintünk az egészre, mint egyfajta életmódváltásra, mert a hosszú távú sikerhez gyakorlatilag erre van szükség. Ez ugyan a férfiak esetében is megtörténhet, ám az ő esetükben azért élni kell a gyanúperrel, hogy az öregedéssel együtt járó kopaszodásról van szó, ami ellen a hajbeültetésen kívül egyelőre még nem nagyon létezik hatásos ellenszer. Ugyanakkor véssük az eszünkbe, hogy sajnos egyáltalán nem elhanyagolható probléma ez, a szervezet ugyanis sokszor így üzen, hogy valami nincs rendben, járjunk hát utána mi okozza a hajhullásunkat.