Mit érdemes tudni a féktárcsáról?

Vannak az autónak olyan elengedhetetlen alkatrészei, melyek nélkül a közlekedés lehetetlen lenne, legalábbis biztosan nem lenne biztonságos. Ilyen például a féktárcsai is, melynek feladata a kerekek forgásának leállítása. Mindezt úgy, hogy a fékpofákkal együtt intenzív erősséggel nekidörzsölődik a kerekeknek.

[wp_ad_camp_1]

Féktárcsa folyamatosan kopik, továbbá az idők folyamán akár meg is sérülhet, így idővel szinte biztosan ki kell majd cserélni. Ugyanakkor jellemzően kerámiából, fémötvözetből, öntött vasból vagy szénből gyártják, ezért a fékbetétekkel ellentétben a féktárcsákat nem kell olyan gyakran kicserélni. Viszont azzal nem árt tisztában lenni, hogy a gyárilag előírt vastagsághoz képest vékonyabb féktárcsa intenzív megterhelés hatására akár két-három milliméternél jobban elvékonyodhat. Ahogy minden egyéb alkatrész esetében, úgy a féktárcsánál is ügyelni kell rá, hogy lehetőleg jó minőségű alkatrészt vásároljon. Ugyan jó ötletnek tűnhet az olcsóbb alkatrészt megvásárolni, azonban hosszútávon egyáltalán nem az. Szintén fontos, hogy a fékpofák ne legyenek rosszul beállítva, különben a féktárcsa hullámos alakúra kophat. Ha szeretne biztosra menni, akkor érdemes minden második fékpofa cserénél a féktárcsák állapotát is leellenőriztetni a szerelővel.

A féktárcsák állapotát, kopását a fékpofák nagymértékben befolyásolják, így érdemes odafigyelni rájuk. Ha a fékpofák túl kemények, akkor sokkal gyorsabban koptatják a féktárcsát, mint kellene. Ugyanakkor a nem megfelelő vezetési stílus is hozzájárul a féktárcsák gyorsabb kopásához. Különösen a túl gyakori, intenzív fékezés, valamint a rossz hűtés is, mivel az alkatrész folyamatosan melegszik. Ha alkatrészre van szüksége, akkor azt javasoljuk, hogy látogasson el az alkatreszek.hu webáruházba!