Mit tegyünk, ha elszökött a kutya?

Minden gazdi legnagyobb rémálma az, hogy a kutyája egyszer csak megszökik, és nem jön haza. Ilyenkor nincs egyszerű dolgunk, de ha higgadtan és gyorsan cselekszünk, azzal nagyban megnövelhetjük az esélyét a sikeres megtalálásnak.

Unalomig ismételt frázis, de sajnos igaz: a legtöbbet azzal tehetünk, ha minden olyan óvintézkedést megteszünk, ami megnehezíti az eb szökését. Nagyon figyeljünk oda, hogy ne maradjon nyitva a bejárati ajtó, vagy a kapu, illetve már kölyökkorban tanítsuk rendszeresen négylábú barátunkat arra, hogy tilos kimennie. Ugyancsak segít, ha a kerítés magasságát úgy állítjuk be, hogy azon képtelenség legyen átugrania – és ilyenkor számítsuk bele, hogy bizonyos fajták hihetetlen magasra képesek felmászni, illetve ugrani -. Sajnos az ivarérettség még a legjobban okított kutya életébe is képes bele zavarni, így a legbölcsebb, ha legbelül mindig fel vagyunk készülve arra, hogy egyszer csak hűlt helyét találjuk az állatnak.

Ehhez csak pár dologra kell odafigyelnünk. Az egyik, hogy mindenképpen legyen a kutyában chip. Ez már jó ideje kötelező, ám még mindig vannak olyan egyedek, akikben ez nincs meg. Ha a mi hű társunk is ilyen, akkor ne legyünk restek és vigyük el állatorvoshoz, aki pár másodperc alatt pótolja ezt a hiányosságot. Ugyancsak mindig legyen a kutyán nyakörv és azon biléta – olyan, ami strapabíró -. Ezen legyen rajta a kutya neve, illetve a mi telefonszámunk is. Ma már kapható olyan, nyakörvre erősíthető GPS nyomkövető, amit direkt kutyákra terveztek, és tekintve, hogy nem egy drága eszköz, érdemes megfontolni a vásárlást, mert szökés esetén életmentő lehet. Ha már megtörtént a baj, akkor maradjunk nyugodtak – még akkor is ha láttuk, ahogy eliszkol a kutya – és eredjünk a nyomába. Ha nem sikerül megtalálni, akkor értesítsük a környéken lakókat – közösségi oldalak csoportjaiban, utcán elhelyezhető plakátokon -, illetve a közeli gyepmesteri telepeket is. Ügyeljünk rá, hogy ha a kutya hazatér, akkor be tudjon menni a lakásba, házba, mert ha zárt ajtókat talál, akkor jó eséllyel újra nekiindul a barangolásnak.