Mítoszok a cellulitiszről

Minden nő küzdött már életében legalább egyszer narancsbőrrel. Cikkek ezrei özönlenek erről az állapotról, többé-kevésbé jó hírekkel, amelyek többé-kevésbé igazak.

A cellulitisz a „narancsbőr” állagára utal, amelyet a kollagénszálak elmélyülése okoz, ami a zsír kilökődését okozza. Egy narancsbőrben szenvedő nők mágneses rezonancia képalkotásával végzett vizsgálata megállapította, hogy a fenéken lévő „gödröcskék” pontos elhelyezkedése korrelál az alatta lévő vastag, merőleges szövetsávokkal. Ezek a sávok részben a véráramlás vagy a nyirokelvezetés megváltozása miatt alakulhatnak ki. A túlsúlyos nőknél több a cellulit, mint a vékony nőknél. HAMIS: A cellulitist nem a zsír, hanem a hormonok és a fizikai aktivitás hiánya okozza. A túlsúly láthatóbbá teszi a cellulit megjelenését; minél több zsír van a bőr alatt, annál valószínűbb, hogy narancsbőrt tapasztal. De a cellulit minden formájú és méretű nő esetében előfordul.

A kávéfogyasztás a narancsbőr megjelenését okozza. HAMIS: Bár sokáig azt hitték, hogy káros a szervezetre, a legújabb tanulmányok szerint a kávé, tehát implicit koffein fogyasztása elősegíti a felesleges nyirokfolyadék eltávolítását a szervezetből és csökkenti a zsírszövetet, így aktívan hozzájárul a cellulit megszüntetéséhez. További kutatásokra van szükség a kávé narancsbőrre gyakorolt ​​jótékony hatásának megerősítésére, de egy régebbi, a „Journal of Cosmetic Dermatology” folyóiratban 2008-ban megjelent tanulmány megállapította, hogy egereken helyileg alkalmazva a koffein 17%-kal csökkentette a zsírsejtek átmérőjét, ezáltal csökkentve azok megjelenését. A helyi anticellulit kezelések hatása azonban átmeneti. A dohányzás hozzájárul a cellulitisz megjelenéséhez. Ez az egyetlen mítosz, ami igaz: a dohányzás megzavarja a mikrokeringést és fokozza a szabad gyökök termelését.