Potala palota Tibetben – A világ legmagasabb palotája

A kínai Tibet autonóm régióban található Lhasa városa, ahol a látogatók számos csodálatos történelmi látnivalót találhatnak. Kevesen vannak annyira lenyűgözőek vagy olyan jelentősek, mint a Potala-palota. A buddhista épület hatalmas, és ez az egyik legismertebb úti cél Tibetben. Egyetlen látogatás sem lenne teljes, ha nem lépne be a Potala palota 1000 szobájának legalább egyikébe.

[wp_ad_camp_1]

Körülbelül a 7. században Songtsen Gampo király palotát épített azon a helyen, ahol a Potala ma áll. A korai erődöt azért hozták létre, hogy a király két külföldi feleségének otthont adjon. A Dalai Láma csak a 17. században kezdte meg a ma látható erőd és palota építését. Az építkezés állítólag 50 évet vett igénybe, ami nem meglepő, ha figyelembe vesszük a palota terjedelmét és a ma is magasan álló erődfalak hihetetlen tartósságát. Kezdetben a Potala palotát egész évben használták, majd később a Dalai Lámák téli rezidenciájaként működött a történelem során. A Potala-palota addig maradt a dalai láma rezidenciája, amíg a 14. dalai láma Indiába menekült, az 1959-es kínai invázió után. Később ez volt a tibeti kormány és közigazgatás központja, amely egyfajta tőke volt Kína autonóm régiójának. Ma a Potala palota múzeum.

A Potala palotát néha a 2. Putuo-hegynek nevezik, mert úgy gondolják, hogy az isteniségek áthaladnak rajta, a palotában laknak és megáldják azokat, akik ellátogatnak. Fontos megérteni azt a szerepet, amelyet a hegyek és a magasság Tibetben és a Potala palotában játszanak. Három nagy hegy veszi körül Lhását, és együttesen Tibet oltalmazóinak nevezik őket. A Potala palota magas szintje a világ legmagasabb palotájává teszi, de az isteniségek közelségét is jelzi. A látogatóknak fel kell készülniük a magasságra, és meg kell próbálniuk az alkalmazkodást a palota meglátogatása előtt, mert jelentős mennyiségű gyaloglás és lépcsővel  találhatja szemben magát.