Potala palota Tibetben – A világ legmagasabb palotája

A kínai Tibet autonóm régióban található Lhasa városa, ahol a látogatók számos csodálatos történelmi látnivalókat találhatnak. Kevés hely van, ami annyira lenyűgöző, mint a Potala-palota. A buddhista épület hatalmas, és ez az egyik legismertebb úti cél Tibetben. A környék fellátogatása nem lenne teljes, ha nem lépne be a Potala palota 1000 szobájának legalább egyikébe.

[wp_ad_camp_1]

Körülbelül a 7. században Songtsen Gampo király palotát épített azon a helyen, ahol a Potala ma áll. A korai erődöt azért hozták létre, hogy a király két külföldi feleségének otthont adjon. A Dalai Láma a 17. században kezdte meg a ma látható erőd és palota építését. Az építkezés állítólag 50 évet vett igénybe, ami nem meglepő, ha figyelembe vesszük a palota terjedelmét és a ma is magasan álló erődfalak hihetetlen tartósságát. Kezdetben a Potala palotát egész évben működött, majd később a Dalai Lámák téli rezidenciájaként használták a történelem során. A Potala palota a dalai láma rezidenciája maradt, amíg a 14. dalai láma Indiába menekült, az 1959-es kínai invázió után. Később ez volt a tibeti kormány és közigazgatás központja, amely egyfajta tőke volt Kína autonóm régiójának. Ma a Potala palota múzeumként működik.

A Potala-palotát néha a 2. Putuo-hegynek nevezik, mert úgy gondolják, hogy az istenségek megáldják azokat, akik ellátogatnak ide. Fontos megérteni azt a szerepet, amelyet a hegyek és a magasság Tibetben és a Potala palotában játszanak. Három nagy hegy veszi körül Lhását, és együttesen Tibet oltalmazóinak nevezik őket. A Potala palota magas szintje a világ legmagasabb palotájává teszi, de az isteniség közelségét is jelzi. A látogatóknak fel kell készülniük a magasságra, és meg kell próbálniuk az alkalmazkodást a magassághoz a palota fellátogatása előtt, mert jelentős mennyiségű gyaloglás és lépcső várhatja, ami Potala magas szintjéhez vezet.  A Potala-palota mérete és terjedelme szimbolikus, a 13 és az 1000-es számokat gyakran emlegetik, amikor a padlókról, a szobák számáról és bizonyos terek méretéről van szó.