Szuper nyári sportélmény SUP deszkán

A nyár sokak számára szinte elképzelhetetlen a vízpart és a nyári vízi sportok nélkül. Ehhez nagyszerű választás lehet egy SUP deszka, ami egyre nagyobb teret hódít a vízimádók körében. Népszerűsége egyrészt még az újdonság varázsának, másrészt pedig sokoldalúságának köszönhető. Egy biztos, legalább egyszer mindenképp ki kell próbálni!

De mit is takar ez a három betű? A SUP, azaz a Stand-Up-Paddle egy, a szörfdeszkához hasonló sporteszköz. Létezik hagyományos, vagyis merev falú változata, illetve felfújható típus is. Utóbbi azért kedveltebb, mert könnyebben szállítható, kevésbé sérülékeny, viszont ugyanolyan hatékony, mint merev társa. És hogy mire is jó? Fejleszti az egyensúly-érzéket és a koordinációt, erősíthetjük vele testünk szinte minden izmát. Felső testünk az evezéstől, lábaink az egyensúlyozásnak köszönhetően erősödik. Evezhetünk rajta ülve, térdelve, vagy álló helyzetben. Használhatjuk egyedül vagy többen, de akár kutyusunkat is magunkkal vihetjük a SUP deszkánkon egy kis vízi túrára. A deszka használata könnyen és gyorsan elsajátítható egy-két foglalkozást követően. A SUP remek családi program lehet, de csapatépítő tréningeken is egyre népszerűbb.

A SUP deszka, mint sporteszköz, a 2010-es évek eleje óta van jelen, hazánkban 7-8 éve tűnt fel, és erősíti a népszerűségét. Azonban az eredetét tekintve elmondhatjuk, már az ősi idők dél-amerikai és afrikai törzsei is használtak ilyen jellegű vízi közlekedési eszközöket. Akkoriban elsősorban még nem a sport volt a lényeg, de az állva evezést alkalmazva, saját készítésű kenuk és vízi járművek segítségével vadásztak, vagy akár harcoltak is. Ázsia területein napjainkban is használnak a SUP-deszkához hasonló egy emberes, bambuszból készült tutajokat, amit épp úgy, mint a SUP-ot, állva hajtanak és irányítanak, rúd, vagy evező segítségével.