Mik azok az antioxidánsok?

Az egészségvédelem az utóbbi időben még nagyobb hangsúlyt kapott. Az egészségtudatos hozzáállás, a megfelelő táplálkozás, az aktív, rendszeres mozgás mellett azonban szót kell ejtenünk a sejtszintű védelemről is. Itt kerülnek figyelmünk középpontjába az antioxidánsok. Ezek az apró vegyületek szervezetünk létfontosságú alapelemei közé tartoznak. Szerencse, hogy jól megválasztott tápanyagok útján bármikor hozzá tudunk jutni.

Az antioxidánsok az égési, vagyis az oxidációs folyamatokat gátolják. Szervezetünk esetében az energiatermelésre, az anyagcsere-folyamatokra kell gondolnunk leginkább. Azonban az antioxidánsok segítenek az immunrendszerünknek abban is, hogy ellenállóbbá váljunk a környezet káros hatásaival, vagy akár a stresszel szemben is. Az antioxidánsok ugyanis megkötik a szabadgyököket, vagy legalábbis nagy részüket. A szervezetet támadó szabadgyökök káros hatással lehetnek ugyanis az érpályákra, a szív működésére, felelősek lehetnek a sejtek, a bőr öregedéséért, de leggyakrabban a daganatos betegségek megjelenését segítik elő. Az antioxidánsok jótékony hatásait azonban még a mai napig is kutatják.

Az antioxidánsok nagy részét növényi táplálékok segítségével juttathatjuk a szervezetbe. Ilyenek például a vitaminok, a flavonoidok. Emellett az emberi szervezet is képes antioxidáns hatású enzimeket termelni. Ilyen enzim a kataláz, ami a sejtszinten felszabaduló hidrogén-perxidot semlegesíti, vagy a növények által a talajból kinyert szelén. A szabadgyököket megkötő antioxidánsokon túl vannak megelőző, preventív hatást nyújtó típusok is, amelyek a szabadgyökök képződését gátolják meg, mint például a transzferrin. Mára már a kozmetikai iparban is egyre nagyobb figyelmet fordítanak az antioxidánsok használatára. A kozmetikumokban ugyanazokat az anyagokat alkalmazzák, mint az élelmiszerek esetében, így bőrünket is megfelelően táplálhatjuk.