Tényleg káros, ha zajra alszunk el?

Ami az elalvást illeti, nagyjából kétféle ember létezik a világon. Az egyik képes bárhol és bármikor álomba szenderülni, és esténként, ahogy a feje a párnát érinti, már szunyókál is.

Ezzel szemben az emberek egy jelentős része megszenved az elalvással. Ahelyett, hogy az percek alatt sikerülne, még hosszasan agyalnak a nap történésein, vagy az előttük álló próbatételeken és bizony nem ritkán akár órákat is forgolódnak, mire sikerül végre elaludniuk. Ilyenkor aztán az ember megpróbál bevetni minden trükköt, hogy ez könnyebben menjen és sokaknál a tévé – vagy bármilyen kijelző – lesz a megoldás. Beteszik kedvenc filmjüket, vagy sorozatukat és az ezerszer hallott szövegre szép lassan elszenderednek. Igen ám, de egyes szakértők már régóta óva intenek attól, hogy zajra – és még inkább attól, hogy fényre – aludjunk el. De valóban ennyire káros lenne ez? Vagy sokkal nagyobb gond az, ha álmatlanul forgolódunk?

Nos, az igazság úgy tűnik, hogy valahol félúton van. Azok számára, akik amúgy jó alvók és nem okoz problémát álomba merülniük, azoknak valóban nem ajánlott hozzászokni a tévés módszerhez. Az ugyanis mind a hangok, mind a kék fény útján aktív munkára sarkallja az agyat, ezért megzavarja a nyugodt pihenést. Azaz ha simán elalszunk csendben és sötétben, akkor örüljünk eme adottságunknak és ne zavarjunk bele a nyugodt éjszakánkba. Azonban ha tévére könnyedén elszenderedünk, anélkül viszont hosszú agyalás és forgolódás az esti program, akkor bátran alkalmazzuk ezt a módszert, mert sokkal fontosabb, hogy meglegyen a megfelelő mennyiségű alvás. Ilyen esetekben azonban érdemes lehet tudatosan csökkenteni a minket érő stressz hatások számát és időnként kísérletezni, hogy nem javult-e a helyzet és még mindig feltétlen szükség van-e arra, hogy valami szóljon mellettünk esténként.