Testedzés 40 felett? Így állj neki!

Fizikai állapotunk nem csak a teljesítőképességünket határozza meg, de az általános közérzetünkre, sőt a mentális egészségünkre is óriási hatással van. A húszas éveinkben vagyunk a csúcson, ekkor a különböző hormonok szintje optimális, és a legtöbbünknek még elég szabadideje is van arra, hogy kellő mennyiségű edzésmunkát végezzen.

Idővel aztán ez csökkenésnek indul, majd a szürke hétköznapok, és a rengeteg tennivaló mellett egyre kevesebbszer jutunk el sportolni, míg végül sokaknál teljesen elmarad a rendszeres edzés. Testünk pedig megsínyli ezt, hisz a természetes folyamatok – elsősorban az öregedés – hatására amúgy is leépül az izomzat. Az izomtömeg-csökkenés azonban lassítható folyamat, sőt, kellő odafigyeléssel meg is fordítható. Míg azonban fiatalon ez aránylag egyszerű, addig ahogy korosodunk, úgy válik egyre nehézkesebbé. Rengetegen csak a negyvenes éveik közepén kapnak észbe, amikor már jól látható jelei vannak ennek, és ilyenkor már a rutin sincs meg, csak tanácstalanul állunk a kérdés előtt: vajon hogyan kellene nekiállni edzeni a testünket negyven felett?

Nos a jó hír az, hogy nincs túl nagy különbség aközött, hogy fiatalon megyünk le a terembe, vagy ha már középkorúként. Arra persze nagyon oda kell figyelni, hogy az ízületek, inak, és maga az izomzat is jóval sérülékenyebb – főképp az első időkben -, emiatt aztán kiemelt jelentősége van a megfelelően elvégzett bemelegítésnek és nyújtásnak, ám ha erre odafigyelünk, akkor onnantól kezdve a szokásos receptet kell követni. Ez áll egyrészt egy jól összeállított étrendből – melynek része a megfelelő mennyiségű fehérje, vitaminok, és egyéb tápanyagok -, valamint a szabályosan, ideális méretű súlyokkal végzett gyakorlatokból. Emellett persze rendkívül fontos a rendszeresség, ám nem szabad túlzásokba esni, és azzal is számolni kell, hogy a szervezetnek időre van szüksége a regenerációhoz.