Tévhitek a derékfájással kapcsolatban

Talán sokak számára meglepő információ, de a derékfájdalom egyike azon betegségeknek, amely a világon a legtöbb embert érinti élete során. Mivel ennyire elterjedt jelenségről van szó, emiatt rengeteg tévhit is kering körülötte, melyek jó részének a szájhagyomány az alapja, ám sokszor jóval többet árthatunk azzal, ha hallgatunk ezekre, mintha a szakemberek tanácsai szerint járnánk el.

A derékfájdalom ugyanis az esetek túlnyomó többségében nem jelez komoly szervi problémát – zömében csak akkor fordul ez elő, amikor nagyon elhúzódó panaszokról számolnak be a páciensek -. A pár napos, esetleg pár hetes derékfájdalom azonban általában nem vezethető vissza gerinc, vagy súlyosabb izomsérülésre, és egész egyszerűen csak valamilyen megerőltetéstől, vagy rossz testtartástól alakul ki. Mivel ez a fájdalom jellegéből fakadóan igen kellemetlen, ezért aztán sokan túlmisztifikálják a súlyosságát, emiatt aztán olyan lépésekre – és életmód változásokra – szánják el magukat, amellyel akár súlyosbíthatják is a tüneteket.

Legjellemzőbb példája ennek a mozgás és a sport kérdése. Fájdalom esetén ugyanis hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a megerőltetéssel csak súlyosbítjuk a kialakult helyzetet, ám tekintve, hogy a panaszok oka zömében az izom merevsége és görcsössége, pont, hogy a megfelelő lazítás és nyújtás hozhatna enyhülést. Ugyanez igaz a sportolásra is, egyedül a fokozatosságra és a megfelelő előkészületre kell odafigyelni. Minden esetben érdemes azonban orvoshoz fordulni és kivizsgáltatni a panaszok okát, főképp akkor, ha súlyosbodnak, vagy ha hosszú ideig fennállnak. Ritkán ugyan – főképp fiatalabb korban nem túl gyakori ez – de megesik, hogy valamilyen ízületi, vagy gerincsérülés okozza a fájdalmakat, ezért aztán a pontos diagnózis elengedhetetlen annak érdekében, hogy a megfelelő kezelést kaphassuk, illetve hogy meggyőződjünk arról, hogy valóban nincs nagy baj. Ha pedig így van, akkor ne pihentessük túl a derekunkat, hanem a szakemberek javaslatainak megfelelően mozogjunk és éljünk aktív életet, mert így sokkal hamarabb visszanyerhetjük régi formánkat.