Tévhitek a méh-, és darázscsípésről

Nagyanyáink ezerféle megoldást tudtak adni a konyhaszekrényből, ha a család egy tagja rovarcsípés áldozata lett. Ecet, fokhagyma vagy vöröshagyma, hideg borogatás és persze a jól ismert kalcium.

Lássuk mik azok a tünetek, melyek egyáltalán kezelést igényelnek. Először is a méhcsípés legalább olyan kellemetlen, mint csíkos rokona, a darázs csípése. Azonban mégis fontos megkülönböztetni őket, mert a felmerülő reakciók diagnosztizálása miatt jelentőséggel bír. A darázs többször is képes csípni, míg a virágport gyűjtögető kis méhecskék csupán egyszer, mert csípés után a fullánkjuk a méregzsákkal együtt „kiszakad”. No de ha már megtörtént a baj, fontos a jelek felismerése. Aggodalomra semmi ok, ha bármelyik fullánkos csípése után duzzanat, bőrpír, melegség észlelhető maximum kb. 10 cm-es területen. A duzzanat néhány nap alatt lelohad, a többi jelenség pedig vele együtt fokozatosan elmúlik.

Erősebb reakciónak számít, ha a csípés utáni duzzanat nagyobb, mint 10 cm, sőt fokozatosan nő, színe piros. Ez is elmúlik idővel, bár változó kinél milyen hosszú lefolyású. Gyermekeknél valamivel idegőrlőbb a látvány. Komoly allergiás reakció azonban, ha rövid időn belül különböző tünetek jelentkeznek, mint hasi görcs, sápadtság, hányás, nyelési nehézség, szem körüli duzzanat, stb. Az erős, illetve az allergiás reakciók igényelnek komoly törődést, de ez esetben a fentebb olvasható nagymama patika időpazarlás és hasztalan. Az első teendő mindig a fullánk eltávolítása, majd a jegelés. Ezt követheti valamilyen antihisztamin, azonban allergia jeleit észlelve azonnal mentőt kell értesíteni, mert életveszélyes állapotba kerülhet az érintett, sok esetben csak azonnali injekció beadása segíthet! A kalcium tabletta használatát pedig ki kellene törölni a köztudatból, mert vérnyomáscsökkentő hatása miatt még nagyobb kárt okozhat egy sokkos állapotban lévő egyénnél! Ezzel az összefoglalóval már bárki várhatja otthon a tavaszt, a kis zümmögők megjelenését, hisz tudja mi a teendő.