Tippek a tökéletes házimoziterem felépítéséhez

A házimoziterem építése gyakran az otthoni átalakítás igazi végpontja lehet. Miután befejezte a hasznosabb ablakszerelési és padlószerelési munkát, ideje mélyebbre nyúlni a bankszámlán, és pazar figyelmet fordítani szórakozási igényeire. Végül is kinek ne lenne szüksége otthoni moziteremre?

A házimozi-szoba azonban több, mint egy kanapé és egy képernyő. Bizonyos követelményeknek, például a külső fény szabályozásának és a kellően nagy kép leadásának meg kell felelni ahhoz, hogy ezt megfelelő házimozinak nevezzük. A követelmények mind a videóprojektorokra és -képernyőkre, mind a nagyméretű, síkképernyős TV-kre vonatkoznak. A dedikált házimozi-szoba egy olyan helyiség, amely kizárólag a nagy képernyőn történő videók megtekintésére szolgál. Ez azt jelenti, hogy a vetítéssel kapcsolatos tevékenységeken kívül nem sok más történik a házimoziban. És ma a vetítés sokkal többet jelent, mint valaha, az olyan streaming szolgáltatásokkal, mint az Amazon Prime, a Netflix és a Hulu, a BluRay filmek, a videójátékok és a hagyományos kábeltévé.

Ha a házimozi megosztja a helyet más tevékenységekkel, a filmes élmény csökken. Amikor a nem dedikált házimozi a konyhával közös alapterületen osztozik, főzési hangok és szagok támadnak mindenkit. Amikor a mozi a nappaliban van, a gyerekek rohangálnak, és a fényt nehéz szabályozni. A tartalék hálószobák jól működnek, de elég hosszúnak kell lenniük ahhoz, hogy a nézők megfelelő távolságot tarthassanak a képernyőtől. Ez különösen fontos a videóprojektoroknál. A szélső végén a kivetítőnek nagyjából 14 méteres vetítési távolságra van szüksége ahhoz, hogy 150 hüvelykes képátlós képet készítsen, bár rövid vetítési távolságú projektorok is rendelkezésre állnak. A környezeti fény a mozin kívüli forrásokból, például más helyiségekből vagy az ablakokon keresztül érkező fényt jelenti.