Tudomány sci-fi íróknak

Szeretem a sci-fit. Szeretem a fantasy-t is, de egészen más világ, amikor a jövőbe toppanok, űrhajók mennek, mert ez a világ teljesen beszippant. Mégpedig azért, mert szeretem a tudományt, a matekot és a fizikát. De nem szeretem, amikor egy sci-fi író tudományos akar lenni, ám közben sületlenségeket ír. Ezért szeretném néhány tényre felhívni az írók figyelmét, illetve ötleteket is adnék a munkáikhoz.

[wp_ad_camp_1]

Nézzük először a lakható bolygókat

A csillagászok a csillagokat a következő csoportokra osszák: O, B, A, F, G, K, M. Az O a legnagyobb, legforróbb és legfényesebb, míg az M a vörös törpék, vagyis legkisebbek.

A NAP G2 V-ös.

Az O, B és A csillagok óriások, nagyon forróak, és nagyon rövid ideig „élnek”. Ugyanis minél nagyobb egy csillag, annál gyorsabban „égeti el” az hidrogént,, majd válik szupernóvává. Így ott nincs elég idő, hogy legalábbis szárazföldi élet jöjjön létre (ez a földön is 3 milliárd évig tartott).

Tehát életre alkalmas csillagok az F, G és K típusúak.

Miért zárom ki a vörös törpéket?

A lakható zóna közel van a csillaghoz. Ezért a bolygó kötött forgású lesz, vagyis nem forog a tengelye körül: egy nap = egy év. Vagyis a bolygó mindig ugyanazzal a felével fordul a csillaga felé.

A nappali oldalon nagyon meleg lesz, az éjszakain nagyon hideg. De ha a bolygó a lakhatósági zóna külső határán van, akkor a nappali oldal nem lesz túl forró, vagyis elvileg lakható lenne a nappali oldal közepe. Viszont a tengelyforgás megszűnése maga után vonná a bolygó mágneses mezejének a leállását. Megszűnne a bolygó körül a mágneses védőpajzs. Ráadásul a vörös törpék többsége nagy kitöréseket produkál, így a csillagból kiáramló nagy erejű sugárzás, napkitörések elpusztítanak mindenfajta életet, mert a mágneses tér hiányában  lesöpri a légkört.

Sokszor a galaxisunk középpontja felé írják a csillagközi civilizációkat. Nos, ahogy közeledünk a galaxis középpontja felé, úgy sűrűsödnek a csillagok. Nem ütköznek össze, de egymás közelében megzavarják a bolygópályákat, illetve a csillagok körül nagy távolságra lévő Oort felhőt (amelyben milliárdnyi üstökös kering), amiből a kitérített üstökösök zápora pusztít el minden életet a becsapódások nyomán.