Túlmelegszik a laptopod? Így tegyél ellene!

Napjainkban a notebookok teljesítménye már az asztali számítógépekével vetekszik, ennek azonban nagy ára van. Nem csak anyagiakban, hanem egyéb kompromisszumok tekintetében is, hisz a számítástechnikában a nagyobb teljesítmény szinte mindig plusz hő leadással jár.

Míg azonban egy asztali konfigurációnál a hatalmas gépházban bőven van lehetőség arra, hogy kiépítsük a megfelelő hűtéshez és szellőzéshez szükséges rendszert, addig egy laptop esetében mindössze egy-két centiméternyi hely áll a rendelkezésre, és ez bizony feladja a leckét a mérnököknek. Emiatt aztán a hordozható gépek hűtése egy kiélezett dolog, amibe ha a legkisebb hiba is becsúszik, akkor máris tökéletlenné válik. Mi, felhasználók pedig bármennyire is óvjuk a masinánkat, egy idő után bizony azt vesszük majd észre, hogy egyre könnyebben melegszik fel – ráadásul egyre jobban -, és a hangja sem olyan már, mint újkorában.

Ilyenkor nem érdemes sokat várni, és lépni kell. Egyszerű villám megoldásokkal – mint amilyen a porszívózás – nem érhetünk el tartós eredményt, ugyanis a gondot legtöbbször a lerakódó por, és a ventilátorok elhasználódása okozza. Ilyenkor két dolgot tehetünk, vagy rábízzuk egy profi szakemberre a rendbetételt, vagy mi magunk fogunk neki, ám arra készüljünk fel, hogy aprólékos, türelmet és odafigyelést igénylő feladat ez, ami akár órákig is eltarthat. Font, hogy ilyenkor mindig dokumentáljuk a lépéseket, hogy majd összeszerelésnél ne legyenek kétségeink. Bontsuk le a gép alját, távolítsuk el a hűtőbordákat, ventilátorokat, pasztázzuk újra a processzorokat és pormentesítsünk mindent – beleértve a ventilátorok lapátjait is -. Ha szükséges, zsírozzuk meg a csapágyakat. Mindig lépésről lépésre haladjunk és ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor inkább neki se álljunk. Különböző videómegosztó portálokon megtalálhatjuk a saját gépünk szét- és összeszerelési útmutatóját, ha az alapján dolgozunk, az nagy segítséget jelenthet. Ám érdemes lehet megfontolni, hogy inkább szakavatott kezek végezzék ezt a kényes műveletet, mert egy-egy hiba hatalmas károkat képes okozni – például az alaplapban -, és ha ez megtörténik, akkor onnan már nagyon költséges lesz helyrehozni a gépet.