Mikor kell vizet adni a csecsemőknek?

Az újdonsült anyukák általában sokat aggódnak azon, hogy mindent jól csináljanak, a legjobbat akarják gyermeküknek. Éppen ezért olyan kérdések is felmerülnek bennük, hogy szükséges-e vizet adni a babának és ha igen, akkor mikor. Az alábbiakban ezt a témát járjuk körül.

Víz adása csecsemőknek állandó téma, amiről megoszlanak a vélemények. Ebben a kérdésben érdemes szakértő véleményre hallgatni, nem pedig az ismerősök tapasztalatait alapul venni. Az Egészségügyi Világszervezet, vagyis a WHO ajánlása alapján az első félévben bőven elegendő, ha a baba kizárólag anyatejet kap. Az anyatej megfelelő víztartalommal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy nem kell egyéb folyadékot adni a babának. Sem tea, sem pedig víz itatására nincs szükség. Egy perui vizsgálat arra is rávilágított, hogy a kizárólagos anyatejes táplálás még viszonylag nagy meleg esetén is elegendő, nem kell attól tartani, hogy a baba kiszárad. Az anyatej tehát tökéletes étel és ital egyben, így a baba szükségleteit tökéletesen fedezi, alapvetően nincs szükség plusz folyadék adásra.

Kivételes esetek persze lehetnek, amikor célszerű tiszta vizet adni a babának az anyatej mellett. Ilyen például, ha a baba hányás vagy hasmenés miatt szenved. A tiszta víz mellett az orvos által ajánlott gyógyszertáran kapható sós-cukros vizes oldat is hasznos lehet a babának. Optimális esetben a hozzátáplálás megkezdésével, amikor a baba elkezd megismerkedni a szilárd táplálékkal, akkor az étkezést követően a szomjúság érzet is jelentkezik, ezért érdemes vízzel kínálni a kicsit. A kisebbeket cumisüvegből célszerű itatni, míg a nagyobbak már csőrös itatóból és pohárból is tudnak inni. Bővebb információkért látogass el a wellnetviztisztito.hu webáruházba, ahol többek közt kiváló víztisztítókat is találsz!