Tényleg fontos, hogy a kutya mellett mi legyünk a falkavezér?

Aki kutyával nőtt fel, és az egész életét végigkísérte egy-egy négylábú társ, annak alapvetően könnyű dolga van. Hiszen gyakorlatilag bele nevelkedett a kutyatartásba, és ösztönszerűen tudja, hogy az állat mire miért, és legfőképpen hogyan reagál.

Emiatt pedig amikor felnőttként saját kutyánk lesz, akkor elmaradnak a dominancia harcok, a nevelés pedig ritkán állít minket kihívások elé, hisz pontosan tudjuk, hogy milyen módszerekkel érhetünk el tartós és gyors eredményeket. Azonban akik csak ekkor szembesülnek először egy kölyökkutya bohókás természetével, és a kamaszodás okozta lázadásokkal, azok bizony sokszor tanácstalanul állnak, és fogalmuk sincs, hogy mit kellene csinálniuk a napról-napra pimaszabbnak tűnő ebbel, a kapott tanácsok pedig olyan széles skálán mozognak, hogy azokból ember legyen a talpán, aki ki tudja válogatni az igazán hasznosakat.

A rengeteg nevelési tippből azonban kiemelkedik egy, amit a legtöbbször megkap a kétségbeesett kezdő kutyás. Ez pedig nem más, mint a falkavezérség, azaz pontosabban az, hogy a legfontosabb cél, amit minél hamarabb el kell érnünk, hogy a kutyánk falkavezéként tekintsen ránk -. Ezzel a tanáccsal azonban van egy apró probléma, nevezetesen az, hogy a szakemberek már hosszú évtizedekkel ezelőtt bebizonyították, hogy ez lehetetlen. A kutyák ugyanis – akárcsak az élőlények zöme – nem tekinti falkatagnak a más fajhoz tartozó egyedeket – jelen esetben az embert -. Emiatt aztán felesleges is a nevelés megoldását a dominanciában keresni, ahogy a büntetéssel idomítás sem megfelelő, mert nem vezet hosszú távú eredményre. A leggyorsabban úgy haladhatunk, ha jutalmazással szoktatjuk rá a kutyát a kívánt viselkedésre, ehhez az egyik legjobb módszer a klikker – mellette pedig a jutalomfalat az első időszakban -. A fenyítést azonban kerüljük, mert félelmet szül a kutyában, és bizony az agresszív viselkedés első számú oka az a félelem a négylábúaknál. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban – és ez eleinte teljesen természetes -, akkor keressünk fel egy jó hírű kutyaiskolát, ahol szakavatott trénerek elmagyarázzák a legfontosabb technikákat.