Új veszélyt jelent a magánéletünkre a Facebook Libra?

A Facebook nem csak halmozza az adatokat a magánéletéről, hanem nyomon akarja követni a költekezési szokásait és a pénzét is. Ismerje meg a Librát, a Facebook új kriptovalutáját. Stabilabb tranzakciós módszert ígér, de jó okai vannak a szkeptikusoknak az aggodalomra.

[wp_ad_camp_1]

A Libra az új kriptovaluta, amelyet a Facebook fejlesztett ki. A Libra egy stablecoin, amely valahol a kripto- és a standard devizák között helyezkedik el. A kriptovalutákkal ellentétben eszköztartalékok (bankbetétek, rövid lejáratú állampapírok devizában stb.) állnak mögöttük. Ez a kapcsolat stabilabbá teszi őket. Más stablecoinokkal ellentétben azonban nem kötődnek egyetlen pénznemhez sem. Ez univerzálisabbá tenné a Librát, és nem függene az egységes valuta ingadozásaitól. A kriptovalutát a Libra Egyesület kezeli. Ez azt jelenti, hogy a Bitcointól eltérően csak a Libra Egyesület adja ki a valutát – ezt senki sem tudja megtenni. Csak a meghatározott követelményeknek megfelelő entitások lehetnek részei a társulásnak, bár ez később megváltozhat. Így a Libra centralizáltabb és kevésbé liberális kriptovaluta, és egyetlen szervezethez van kötve.

A Libra esetében néhány fő aggály van: A Facebook számára a magánélet nem létezik. A kritikusok gyakorlatilag biztosak abban, hogy a magánadatok bányászatának eszközeként fogják használni. Ők nem csak tudni fogják, hol járt és mit tett, hanem a költekezési szokásait és a tranzakcióit is megismerik. A Libra csak a Facebookon vagy a kapcsolódó alkalmazásokon keresztül értékesített termékek vásárlására használható. Ha máshol szeretne vásárolni, készpénzre kell váltania. Így ez egy zárt rendszerű rendszer, a Libra csak a Facebook domainjén belül mozog. A Facebook nagy valószínűséggel megpróbálja hatalmas felhasználói bázisát Mérleg-felhasználókká alakítani. A blokklánc eljárások miatt a tranzakciók sokkal lassabbak, mint a banki tranzakciók.