Útmutató a mexikói stílusú konyhákhoz

A mexikói stílusú konyhákat a gyönyörű szín- és csempehasználat jellemzi. Belsőépítészekkel beszélgettünk, hogy többet megtudjunk ezeknek a tereknek a legfontosabb jellemzőiről, és arról, hogyan lehet bármilyen otthonban megismételni a mexikói stílusú konyhák elemeit.

Míg az elmúlt évtizedekben a teljesen fehér konyhák népszerűvé váltak, addig a mexikói stílusú konyhákat az élénk színek használata jellemzi. Milyen árnyalatok jelennek meg különösen? Talavera csempe, kék, zöld és sárga színekben – magyarázza Carolina Gentry, a Pulp Design Studios tervezője, akinek édesanyja Mexikóban nőtt fel. Bár a rengeteg színt a merész, élénk dizájnstílushoz lehet társítani, vegye figyelembe, hogy a mexikói stílusú konyháknak semmiképpen sem kell maximalistának lenniük. „A mexikói stílusú konyha variálható egy maximalista megközelítéssel, ha egy mintát egy másikkal keverik, és merész színeket használnak” – mondja Gentry. „A kiegészítők mintájának és a stratégiai színelhelyezésnek a kihangsúlyozása is lehet, hogy kifinomult mexikói modern hangulatot mutat be a textúrákkal és gazdag anyagokkal.

Christy Ramón mexikói-amerikai tervező egyetért ezzel. „Azt mondanám, hogy a mexikói konyhák a skálán mozognak: a legtöbb nagyon-nagyon rendezett. Nem mondhatom, hogy rengeteg nyitott polcot láttam, főleg azért, mert úgy érzem, ez csak az elmúlt évtizedben jelent meg, és azért is, mert az általam látott mexikói konyhák többsége inkább a tiszta funkcionalitásra összpontosít, mint a nyitottságra.” A csempe azonban rendkívül nyilvánvaló. „Mexikóban minden a Saltillo cserépről (strapabíró agyagcserép) és a Canteráról (természetes kőről) szól, amelyet otthonon kívül és a padlón is használnak” – magyarázza Ramón. „Mexikói kézművesek készítik ezt a fantasztikus, kézzel készített csempét kék, fehér, sárga és terrakotta színekkel, amelyek Mexikóban és Texasban mindenütt jelen vannak.”