Vadászat – hasznos, vagy káros?

Napjainkban egyre több vita zajlik a vadászatról, ami egyidős az emberiséggel. Rengeteg jogos érv szól a szarvasok, őzek és egyéb vadállományok létszámának szabályozására irányuló vadászat ellen, sokunknak az a kép ugrik be a vadászat szóról, amikor a gazdag milliomosok a ritka állatok tetemével pózolnak a közösségi oldalakon. A vadászat jóval több ennél.  Egyet fontos tisztázni: más a hivatásos és más a hobbivadászat.

[wp_ad_camp_1]

Az emberi tevékenység felborította a természet egyensúlyát hazánkban is. Miközben a ragadozók egy része teljesen eltűnt, bizonyos nagyvadfajok száma ugrásszerűen megnőtt.  Ahhoz, hogy a ritka fajok ne pusztuljanak ki a jelenlegi körülmények között Magyarországon, szükség van a vadászatra. Az őzek becsült állománya 1960 óta 68 ezerről 385 ezerre emelkedett, a vaddisznók is nagyon megszaporodtak az elmúlt 60 évben: létszámuk 8300-ról 95.000-re emelkedett. A túlszaporodott állatok rengeteg kárt okoznak a mezőgazdaságnak, az emberlakta területeken is egyre gyakrabban jelennek meg. Mivel nincs természetes ellenségük, ezért csak vadászattal lehet a populációt kordában tartani.

Más alternatívák, például a fogamzásgátlás vagy az altatás nemcsak költséges, de jórészt kivitelezhetetlenek és veszélyesek is. Hogy kit miért vonz a vadászat, mindenkinél más. Van, aki azért, mert vadhúst akar enni, van, aki trófeákat szeretne gyűjteni az otthonába, és van, akit a közösségi élmény, a kikapcsolódás lehetősége vonz. Sajnos a hobbivadászok sok esetben csak megsebzik az állatot, az állatok védelme nagyobb prioritást kellene, hogy jelentsen, mint a hobbi. A sérült állatok elmenekülnek és fájdalmak között haldokolnak. A tervszerű vadgazdálkodás részeként folytatott vadászatnak szigorú szabályai vannak, pontosan meghatározzák a vadászati idény idejét, az elejthető vadfajták ivaráról és számáról, a vadászat eszközeiről, személyi feltételeiről.