Vajon mindenki ismeri a fogkefe etikettet?

Az emberi száj megszámlálhatatlan baktériumot rejt. Éppen emiatt olyan fontos, hogy a használatban lévő fogkefék megfelelően legyenek tisztán tartva, hisz egy nem jól tárolt és fertőtlenített fogkefe több kárt okozhat a szájüregben, mint hasznot.

[wp_ad_camp_1]

Az első és legfontosabb a minél sűrűbb csere. Legalább 2-3 havonta érdemes leváltani a fogkefét, mert elszaporodhatnak a sörtéken a mikrobák. Természetesen a csere a fogkefe állapotától is függ, hisz ha a sörték szét állnak vagy esetleg a padlóra esett, nem szabad tovább használni, ki kell dobni! A különböző bakteriális fertőzés útján történő megbetegedések után is javasolt leváltani a fogkefét, mert visszafertőződést okozhat. Ha a betegség kezdetekor történt a csere és nem szeretnénk újat vásárolni, fertőtlenítés szükséges. Egy éjjen át történő szájvízben áztatás elegendő ehhez. Amennyiben akad a háztartásban egy fogkefe sterilizátor, érdemes minden használat után fertőtleníteni az eszközt, így meghosszabbítva az élettartamot.

Emellett érdemes hangsúlyt fektetni a tárolásra is. A családban használt fogkefék feje, sörtéje ne érintkezzen egymással! Azonban ennek megoldására nem célszerű védőkupakot használni, ugyanis az akadályozza a szellőzést. Remek fogkefetartókat lehet beszerezni erre a célra. Sokan nem fordítanak különösebb gondot a szájhigiéniára, pedig számtalan megbetegedés elő kapuja lehet. Az alkalmankénti szájvízbe „merítés” segíthet ezeknek az egészségügyi problémáknak a megelőzésében. Fontos a tökéletes eszköz kiválasztása is. Ne az ára, hanem a minősége alapján történjen a döntéshozatal. A mérete igazodjon a fogsorhoz, a fogkefe sörtéje ne legyen se túl kemény, se túl puha és a fej formája illeszkedjen a szájhoz, fogakhoz. Az esetleges fertőzések, fogínybetegségek elkerülése érdekében fontos tisztában lenni a fogkefe etikettel.