Valóban csodaszer a húsleves?

Talán nincs még egy olyan nép hiedelem, ami annyira beleivódott volna az emberekbe kis hazánkban, mint az, hogy egy tányér forró húsleves szinte mindenre megfelelő gyógyír. Ezt fogyasztjuk ha megfáztunk, ezt kanalazzuk, ha influenzásak lettünk, de ez az első akkor is, ha elrontottuk a gyomrunkat, vagy ha egyszerűen csak másnaposak vagyunk.

De valóban ekkora csodaszer lenne a húsleves, vagy inkább csak fokozottan érvényesül a placebo hatás, és az agyunk hiteti el velünk a pozitív hatásokat? Nos, a helyzet az, hogy ez nagyban attól függ, hogy milyen céllal – és milyen okból – fogyasztjuk, ugyanis tagadhatatlan, hogy a valódi húslevesnek vannak áldásos hatásai, ám ezek nem minden esetben érvényesülnek. Ezzel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy segítséget csak az igazi, megfelelő alapanyagokból készült levestől várhatunk, a zacskós, illetve kockából készült változat gyakorlatilag nem több, mint forró víz, só, és ízfokozók egyvelege. A gondosan, zöldségekkel, ízletes hússal készült változat azonban rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz, melyre a szervezetünknek egyébként is szüksége van, akkor pedig kimondottan igaz ez, ha valamilyen egészségügyi problémával küzdünk épp.

Gyomorrontás esetén viszont érdemes óvatosan bánni a fogyasztásával. Ilyenkor az emésztőrendszer próbál szabadulni a méreganyagoktól, a húsleves azonban egy zsíros ételnek számít, emiatt aztán nehezebben is emészthető, mint ahogy azt elsőre gondolnánk. Másnaposság esetén ez nem feltétlenül probléma, hisz ilyenkor az étkezés amúgy is nehézkes, így a bevitt tápanyagok jóval fontosabbak, az emésztés ilyenkor másodlagos tényező. Megfázás, vagy komolyabb influenza esetén kevés étel esik jól, így bátran fogyasszunk egy tányér levest – hisz a folyadékpótlás ilyenkor hatványozottan lényeges -, ám arra ügyeljünk, hogy a gyógyulást ne ettől várjuk, így a felírt gyógyszereket mindig az orvos utasításai szerint szedjük, mert a húsleves ugyan egy igazi népi eledel, de varázserővel azért sajnos nem bír.