Vásárlásmánia kezelése

A vásárlásmánia komoly függőség, ami főleg fiatalokat érint. Egy boltkóros rengeteg időt eltölt azzal, hogy az akciókat nézi és az üzleteket járja. Vásárlásfüggőnek azt mondjuk, aki sok olyan dolgot vásárol amire valójában nincs szüksége. Gyakran anyagi problémákat is okoz ez a függőség, ami vásárlás közben boldogságot, hazaérve viszont bűntudatot okoz.

A vásárlásmánia a pszichológusok szerint általában a szorongásos depressziós, alacsony önbecsülésű emberekre jellemző. A mélyebb okok között gyerekkori lelki traumák húzódhatnak: elhanyagoltság, magány. A megvásárolt tárgyak érzelmi támaszt nyújtanak a boltfüggőnek. Kutatások szerint a férfiak 5,5 a nők 6 százaléka küzd ezzel a problémával. A kényszeres vásárló gyakran eltitkolja a vásárlást, elrejti a megvett dolgokat, hogy otthon ne legyen emiatt konfliktus. A betegség súlyos eseteiben a teljes anyagi ellehetetlenülés sem ritka, sőt, olykor lopás is előfordulhat. Az első lépés a gyógyulás felé a vásárlásmánia beismerése és segítségkérés a családtól, barátoktól.

Érdemes abbahagyni a hitelkártyával való vásárlást, hiszen a virtuális pénzt könnyebben költjük el, mint a készpénzt, így a vásárlásfüggő komoly adósságokba keveredhet. Csak akkor menjen vásárolni, ha valóban szüksége van valamire, kezdetben nagy segítség lehet, ha elkíséri egy barátja, így segítve, hogy valóban ne vásároljon felesleges dolgokat a boltfüggő. Az is segíthet, ha a beteg talál egy olyan elfoglaltságot magának, amivel el tudja terelni a figyelmét a vásárlásról. Ha más problémák is állnak a háttérben, érdemes azt is kezelni, esetleg pszichológushoz fordulni. Léteznek remek önsegítő csoportok is, ahol a vásárlásfüggő segítséget kaphat. A különböző viselkedésterápiák csökkenthetik a vásárlási kényszert, de a visszaesés veszélye mindig fennáll.