Vérnyomáscsökkentés gyógyszerek nélkül? Erre figyelj!

Sajnos a magas vérnyomás – akárcsak a cukorbetegség és úgy alapvetően a szív és érrendszeri problémák – napjaink egyik népbetegségének számít. Noha a férfiakat gyakrabban érinti, a nők is veszélyeztetettek, és ami a legnagyobb probléma, hogy gyakorlatilag csak akkor kapunk észbe, amikor már megvan a baj.

Pedig talán nincs még egy olyan betegség, amire annyira igaz lenne, hogy a megelőzés sokkal, de sokkal egyszerűbb, mint a kezelés. Fontossága már csak azért sem elhanyagolható, mert bár a magas vérnyomás sokszor nem okoz olyan tüneteket, amelyek nagyban rontanák az érintett életminőségét, ám hosszú távon hatalmas károkat okoz a keringési rendszernek és ezáltal szívbetegségekhez vezethet. Így tehát érdemes nem hogy a szövődmények megjelenése, de a magas vérnyomás első tünete előtt megtenni minden lehetséges óvintézkedést annak érdekében, hogy ezt a – rendkívül makacs – problémát elkerüljük. Fontos továbbá megemlíteni, hogy az alábbi praktikák a már kialakult hipertónia esetében is igen hatékonyak lehetnek.

Két igen fontos tényezővel kell kezdenünk, melyeknek talán a legnagyobb szerepe van a megelőzésben. Az egyik ilyen az étkezés. A nehéz, zsíros ételek fogyasztása helyett inkább törekedjünk a zöldségek, gyümölcsök beillesztésére az étrendbe, a telített zsírsavak helyett pedig inkább olíva olajjal és magvakkal vigyük be a megfelelő mennyiségű zsírt a szervezetünkbe. Emellett igen fontos, hogy a só fogyasztást a minimálisra redukáljuk, hisz az a vérnyomás egyik legfőbb ellensége. A táplálkozás mellett azonban nagyon fontos, hogy rendszeresen mozogjunk. Sajnos a káros szokásaink is sokat rontanak a helyzeten, ezért a dohányzást és az alkoholfogyasztást érdemes teljesen elhagyni. Ezen kívül komoly veszélyforrás az állandó stressz is, amely a vérnyomás gondok mellett számos egyéb – testi és lelki – betegségért lehet felelős, ezért aztán ha azt észleljük magunkon, hogy egyfolytában stresszelünk, akkor ne habozzunk segítséget kérni, és a stressz forrást még akkor is kizárni az életünkből, ha az nagy áldozatokkal jár.