A Cirque du Soleil világa

A cirkusz gyökerei az ókori Rómába és Görögországba nyúlnak vissza. Ezeknek a cirkuszoknak nemsok köze volt a mai cirkuszművészethez, főként kocsiversenyek, lovasbemutatók, valamint gladiátorviadalok szerepeltek a programban.

[wp_ad_camp_1]

A mai értelemben vett cirkusz életre hívása az 1700-as évek második felében Philip Astley nevéhez fűződik, aki tehetséges lóidomár volt, katonából lett mutatványos. Idővel akrobatákat, kötéltáncosokat, bűvészeket hívott a társulatába, megalkotva ezáltal a modern cirkuszt – a lovasbemutatók és az ügyesség keverékét. A modern cirkuszi előadásból egyre inkább kiszorulnak az idomított állatokkal végzett mutatványok és egyre több az emberi ügyességre és a művészi tehetségre épülő előadás. A leghíresebb modern cirkuszi társulat az 1984-ben létrejött kanadai Cirque du Soleil, a Nap Cirkusza. A kortárs cirkusz különlegessége abban áll, hogy előadásai nem különálló műsorszámokból áll, hanem egy-egy történetet mesélnek el a cirkusz nyelvén.

Az eredetileg 20 fős társulat ma már 4000 fős vállalattá nőtte ki magát, amelyből több mint 1200 artista, 50 különböző országból, köztük Magyarországból is. A társulat csodálatos előadásaival már több mint 100 millió nézőt szórakoztatott a világ 300 városában. Minden fellépő ruhát és cipőt egyedileg, kézzel készítenek. A fellépők hét hónapos montreali képzés után csatlakozhatnak a színházhoz, ahol többek között sminkelni is megtanulnak, a társulatnak nem tagja külön sminkmester. Átlagosan egy előadás 2-2,5 óráig tart, 15-20 perces szünettel együtt. A heti 10 előadás rendkívül megterhelő a művészek számára. A társulat tagjai között Európa-bajnok sportolók is találhatók, az előadások olykor szédítő magasságban zajlanak. A Cirque du Soleil zenéiben is különbözik a hagyományos cirkuszi előadásoktól, a világzene a tangó, a pop-rock a new age, a new wave stílusa az előadások hangulatához igazodva keveredik.