A farkasok inkább a vad oldalon táplálkoznak

Ha van választás, Mongóliában a farkasok inkább vadállatokkal táplálkoznak, mintsem legeléssel. Ezt fedezte fel egy kutatócsoport a Göttingeni Egyetemen és a Senckenberg Múzeumban,  Görlitzben. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy Közép-Ázsia belterületén a farkasok étrendje főleg az állatállomány elfogyasztásából áll, ami fokozódó konfliktushoz vezethet a nomád állattenyésztők és a vadon élő ragadozó állatok között.

[wp_ad_camp_1]

A tanulmány a Mammalian Biology folyóiratban jelent meg. Körülbelül hárommillió ember él Mongóliában, ezzel a világ legritkábban lakott országa. Ezenkívül több mint 40 millió állat él. Ezek az állatok nemcsak a táplálék forrását jelentik, hanem az egyetlen jövedelemforrást a lakosság több mint felének. Az állattenyésztés masszív változáshoz vezet Mongólia tájában: a természethez közeli területek egyre inkább legelőkké alakulnak át: valójában az ország egyharmadát használják erre a célra. Ez óhatatlanul konfliktushoz vezet az őshonos vadállatokkal, különösen a nagy ragadozókkal, például a farkassal. Nina Tiralla biológus és erdőtudós a göttingeni egyetemről a farkasok táplálkozási viselkedését tanulmányozta diplomamunkájához. A Senckenberg Múzeum munkatársaival együtt 137 farkast elemzett 2008 és 2012 között Mongóliában a terepmunka során.

„Meg tudtuk mutatni, hogy a farkasok étrendjének 89 százaléka vad patás állatokból, főleg szibériai őzekből áll” – mondja Tiralla. . „A fennmaradó 11 százalék kisméretű emlősökből állt, mint például mezei nyúl vagy egér.” Még a rovarok és bogyók maradványait is kimutatták a székletben – haszonállatoknak azonban nyoma sem volt. „Ez meglepő volt számunkra, mert a korábbi vizsgálatok szerint az állatok evése volt a farkasok fő táplálékforrása” – mondja Tiralla.