Milyen szerepet tölt be az autóban az EGR szelep?

Az EGR szelep az autó fontos alkatrésze, azonban különösen a környezetvédelmet tekintve elmaradhatatlan része az autónak. Az EGR szelep benzines és dízeles motorok esetében is tovább csökkenti a levegőbe jutó káros anyagok mennyiségét! A mai világban igazán hasznos része az autónak az EGR szelep!

[wp_ad_camp_1]

EGR szelep működését tekintve, úgy kell elképzelni, hogy a robbanáskor keletkező gázt visszafordítja a motor égésterébe, majd újra elégeti azt, aminek köszönhetően kevesebb káros anyag marad vissza, amit a katalizátorok és részecskeszűrők könnyebben jóval megszűrnek, így az autóval való közlekedés sokkal környezetbarátabbá válik. Röviden és tömören az EGR szelep minden olyan nitrogén alapú vegyületet visszaforgat az égéstérbe, mely káros volna az emberi szervezet számára. Ezek a vegyületek a tüdőbe jutva könnyen kapcsolódna az ottani részecskékhez. Az újra égetés eredményeként csökken a reagens anyagok károsító hatása, ezáltal alacsonyabb energia szinttel rendelkező, kevésbé reagens anyagokká válnak. Működésük közben a benzines és dízeles járművek számos nitrogén alapú vegyületet termelnek, amiket az EGR kevésbé ártalmassá tesz.

Összességében az EGR szelep visszaáramoltat bizonyos mennyiségű kipufogógázt és biztosítja a szívócsövön keresztül annak megfelelő keveredését az égéstérben. Sajnos az EGR szeleppel is adódhatnak problémák, például a szelep eltömődhet. Viszont jó minőségű motorolaj használatával megelőzhető, hogy az EGR szelep belső peremein lerakódjon a szennyeződés. Bizonyos időközönként nem árt, ha az EGR szelepre is ránéznek a szervizben, hogy biztosan ne ártson a környezetnek. Ha szeretne jó minőségű motorolajat vásárolni vagy alkatrészre van szüksége, akkor azt javasoljuk, hogy látogasson el az alkatreszek.hu webáruházba!