A grúziai konyha

Az évszázadok során a grúz ételeket a mediterrán világ, az arab és a mongol ízek, a perzsa és az oszmán konyha befolyásolta, hiszen az ország kapcsolatai egészen Észak-Indiáig terjedtek. A mai grúz ételek gazdag kölcsönhatásban vannak a mediterrán és a közel-keleti ízekkel.

[wp_ad_camp_1]

A grúz étel- és borkultúrát a Supra révén lehet megfigyelni, ez a hagyományos ételek széles választékát jelenti, mindig nagy mennyiségű bor kíséretében, több órán keresztül. A Khinkali népszerű gombóc különféle töltelékekkel. A hegyekben ezt a sokak által imádott ételt bárányból készítik, másutt darált marhahús és sertéshús keverékét használják. A Khinkali eredetét nem lehet pontosan nyomon követni; egyes beszámolók a tatár befolyásra utalnak, mások szerint a khinkali Grúzia hegyi kultúrájának őshonos terméke. A khachapuri nélkül soha nem teljes a grúz ünnep. Sokak szerint ez a grúz klasszikus a legfinomabb sajtos étel. A formája és textúrája régiónként változik: vékony vagy vastag kérgű is lehet, egy vagy több réteget tartalmazhat. Ez az étel bármilyen méretű és formájú lehet: kerek, háromszög vagy téglalap alakú, és akár hajó alakú is lehet, mint az Adjara-ból származó Khachapuri esetében – ez Grúzia Fekete-tenger partvidéke.

A húsból készült (akár borjú, bárány, akár sertéshús) à la géorgienne a valódi ünneplésének a szimbóluma. Noha a húsválasztás régiónként és az évszakoktól függ, a grillezési módszer nagyjából azonos. Grillezés után a húskockákat eltávolítják a nyársról, és egy edényben megrázzák vékonyra szeletelt hagymával és nagyon finom gránátalmalével keverik össze. A húsos keverék kissé karamelizálja a hagymát, míg a gránátalma lé enyhe, savas mártást alkot a húslevekkel. A grúzok nagymértékben támaszkodnak a sajtjukra, és minden régió saját sajtfajtát készít. A Sulguni, Nyugat-Grúzia különlegessége talán a legcsodálatosabb félig lágy grúz sajt ami létezik. Magas nedvességtartalma a Mozzarellára fogja emlékeztetni.