A herpesz elleni antivirális módszer előkészíti a gyógyíthatatlan vírusfertőzések elleni küzdelmet

A svédországi Lundi Egyetem kutatói új módszert fedeztek fel az emberi herpeszvírusok kezelésére. Az új széles spektrumú módszer a vírus genomjának fizikai tulajdonságait célozza meg, nem pedig a korábban célzott vírusfehérjéket.

[wp_ad_camp_1]

A kezelés új molekulákból áll, amelyek áthatolnak a vírus fehérjehéján, és megakadályozzák, hogy a gének elhagyják a vírust, hogy megfertőzzék a sejtet. Nem vezet rezisztenciához, és a vírus genomjában levő mutációktól függetlenül működik. A herpeszvírus-fertőzések egész életen át tartanak, és az ismétlődő aktiválások közötti késleltetési idők megnehezítik a kezelést. A legnagyobb kihívás abban rejlik, hogy a herpeszvírusok kezelésére szolgáló összes létező antivirális gyógyszer a rezisztencia gyors kialakulásához vezet olyan immunrendszeri sérülésekkel küzdő betegekben, ahol a herpesz kezelésére a legnagyobb szükség van (pl. újszülött gyermekek, HIV-vel szenvedő betegek, rákos betegek vagy szervátültetésen keresztülment betegek).

Az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetében végzett preklinikai vizsgálatok segítségével kicsi molekulákat azonosítottak, amelyek képesek behatolni a vírusba és „kikapcsolni” a vírus genomjában a nyomást anélkül, hogy a sejt károsodna. Ezeknek a molekuláknak erős vírusellenes hatása van, amelyek többször meghaladták az Aciclovir gyógyszer egyes herpesz típusaival szemben alkalmazott szokásos kezelést, valamint rezisztens herpeszvírustörzsek ellen, ahol az Aciklovir nem működik. Ha azonban sikerül olyan fizikai tulajdonságokat támadó kezelést kifejleszteni, lehetővé kell tenni, hogy ugyanabból a gyógyszerből ugyanannak a víruscsaládnak a különféle típusú vírusfertőzéseit legyőzzék. „A jelen vizsgálat eredménye egy első lépés a gyógyszer kifejlesztése felé, és már pozitív előzetes adatokkal rendelkezünk, amelyek azt mutatják, hogy a herpeszfertőzés megállítható minden típusú herpeszvírus esetén, ideértve a rezisztens törzseket is.”