A ketogén diéta

A ketogén diéta olyan étrend, ami nagyon alacsony szénhidrátbevitelen (low carb) alapul, a zsírok fogyasztása nagy mértékben lehetséges, mérsékelt fehérjefogyasztás mellett. „Jó zsírokkal”, vagyis többszörösen telítetlen, esszenciális zsírsavakkal küzd a „rossz zsírok”, vagyis a telített zsírok ellen. Rendkívül népszerű sportolók főleg a testépítők körében.

[wp_ad_camp_1]

A ketogén étrendet eredetileg az epilepszia kezelésére dolgozták ki, hasonlít a közismert Atkins-diétához. A diéta felturbózza az anyagcserét, mozgósítja az elraktározott zsírokat, a ketózis által zsírégető üzemmódba állítja testünket. A ketózis akkor alakul ki a szervezetben, amikor a szénhidrátbevitel lényegesen lecsökken, a szervezet raktárai kiürülnek és már nincs elég szénhidrát a megfelelő vércukorszint fenntartásához. A cukor csökkenésével a szállításáért felelős zsírraktározó inzulin helyett glukagon, egy zsírbontó hormon kezd termelődni. A zsír a májban ketontestekké alakul, egy olyan energiaforrást kapunk így, amit testünk szinte valamennyi sejtje hasznosítani tud és a szénhidráthoz viszonyítva több, mint kétszer annyi energiát szabadít fel. 

A legtöbb ember folytathatja a ketogén táplálkozást, azonban a cukorbetegeknek, magas vérnyomásban szenvedőknek és várandós vagy szoptatós anyukáknak nem ajánlott. A ketogén diétában különösen oda kell figyelni a bevitt ételek tápanyagtartalmára, legideálisabb, ha 20 százalékkal kevesebb kalóriát viszünk be, mint amennyit elégetünk. Az egészséges táplálkozásban a tápanyagok aránya 55-60 százalék szénhidrátból. maximum 30 százalék zsírból és 12-15 százalék fehérjéből áll. A ketogén diétában 4 egység zsiradékra egy egység szénhidrát és egy egység fehérje jut. A ketogén diétára való átállással búcsút mondhatunk a legtöbb zöldségnek és gyümölcsnek.