A legjobb tennivalók Rigában, Lettországban

Riga az ország lakosságának több mint egyharmadának otthont adó Lettország fővárosa és legnagyobb városa. A Baltikum egyik legfontosabb igazgatási, pénzügyi és kulturális központja, a város a Rigai-öbölnél fekszik, rajta a Daugava folyó.

[wp_ad_camp_1]

Rengeteg elegáns és igényesen díszített szecessziós épület van szétszórva a városban, ezért érdemes elindulni a Szecessziós múzeumba, hogy megnézzük, hogyan néz ki egy ilyen belülről. Konstantins Peksens tervezte, aki benne lakott, és még 1903-ban épült a szecesszió mozgalmának csúcsán. Míg gyönyörű homlokzata rengeteg virágmotívummal és díszítő domborművel rendelkezik, belső tere nem kevésbé látványos. Az egykori dicsőségükre felújított szobák mindegyike bútorokat, dekorációkat és korabeli darabokat mutat be, valamint sok szép festményt és ólomüveg ablakot. Kétségtelen fénypont azonban a gyönyörű csigalépcső, amely végigvonul az épületen. A 103 méter magasra emelkedő Lett Tudományos Akadémia uralja a város látképét, és meglehetősen nemkívánatos maradványa és emlékeztetője a szovjet uralomnak. Az 1951 és 1961 között épült sztálinista stílusú felhőkarcoló építését a helyi lettek „önkéntes adományai” finanszírozták.

A „Sztálin születésnapi tortájának” és a „Kremlnek” becézett impozáns épületet kommunista szimbólum kalapács és sarló, valamint lett népi motívumok díszítik. A látogatás fő oka azonban a 17. emeleten található csodálatos megfigyelő fedélzet, amely lélegzetelállító kilátást nyújt Rigára és környékére. A város látképének másik nagyon felismerhető nevezetessége és kiemelkedő vonása a 123 méteres orsótorony, amely a Szent Péter-templom fölé magasodik. Az óváros szívében található toronyból élvezheti a legjobb kilátást a város ősi utcáira. Bár a kilátás látványos, magát a templomot is ugyanúgy érdemes meglátogatni, valójában az egész Baltikum egyik legrégebbi épülete.