A legvarázslatosabb helyek Krétán

A vad hegyekkel, amelyek helyet adnak a csábító strandoknak, az évezredeken és birodalmakon átívelő mesés történelemmel, valamint a Földközi-tengeren irigyelt gazdag kulináris hagyományaival, Krétának minden utazó bakancslistájára fel kell kerülnie.

Görögország legnagyobb szigetének több mint ezer kilométeres partvonala van, amelyet halászfalvak és lenyűgöző strandok kötnek össze, a távol-nyugati Elafonisi porszerű homokjától a keleti pálmaerdős Vai strandig tart, míg a kettő között megtalálhatja többek között a Balos Beach türkizkék fantázia lagúnáját, a nyüzsgő Matala strandot a festői barlangjaival, és az Ammoudara Beach végtelennek tűnő aranyhomokos szakaszát. Kréta belseje zord, nyugatról keletre hosszában keresztező hegyek, termékeny fennsíkok fölé tornyosulnak, és folyók és szurdokok szelik át őket; a legismertebbek a Lasithi-fennsík és a Samaria-szurdok – mindkettő jelentős látnivaló – utóbbi a világ bioszféra-rezervátumához tartozik. A szárazföld belsejében Krétát hagyományos hegyvidéki és mezőgazdasági falvak tarkítják, köztük a krétai borvidék szívében található Archanes és a festői Anogeia, amely az ellenállás történetéről, a 12. századi templomáról és a kézzel szőtt mesterségeiről ismert.

Rethymnon hasonló hangulatú, de kevésbé turisztikai jellegű, és kevesebb felújítást végeztek történelmi emlékein. Óvárosa szinte teljes egészében gyalogosok számára van kialakítva, a velencei kikötőtől és erődtől a fákkal árnyékolt, bizánci, oszmán, arab és velencei tereptárgyakig mindent megtalálhat, ráadásul minaretekkel, kupolákkal, szökőkutakkal és hatalmas boltívekkel tarkított gyalogösvények kel is rendelkezik. A Rethymnontól keletre előkelő tengerparti üdülőhelyek sora húzódik, köztük Spilies és Bali. Dél felé haladva Kréta déli partjának naposabb, kevésbé zsúfolt strandjaihoz érhet, a Líbiai-tengerre.