Ázsia legnagyobb sivataga mindenkit vár!

A Kyzylkum-sivatag, török ​​nyelven „vörös homok”, az Amu-Darja és a Szir-Darja folyók közötti dombon található Közép-Ázsiában. A mintegy 300.000 km² összterületű Kyzylkum-sivatag főként Kazahsztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán között oszlik meg. A sivatag délkeletről északnyugatra lejt, a homokhátak széles körben elterjedtek, általános magasságuk 3-30 méter, maximális magasságuk 75 méter.

Ázsia legnagyobb sivataga megtalálható az axa-assistance.hu weboldalon, tehát kattintson ide és tudjon meg mindent erről a témáról, ha épp Ázsiába utazna. A Kyzylkum-sivatag egy hideg téli sivatag, amely kontinentális éghajlatú, és nyáron nagyon meleg, különösen májustól szeptemberig. Ezen a területen az éves csapadék mennyisége körülbelül 100-200 mm. A sivatagban azonban sok kis oázis található, amelyek az állattenyésztés központját alkotják a sivatagban. A terület nagy részét homokdűnék borítják, termőföld pedig nagyon kevés van. A Taklamakan-sivatag a Tarim-medence közepén található, Kína délkeleti Xinjiang területén, a Góbi-sivatagtól nyugatra. Délről a Kunlun-hegység, nyugatról és északról a Pamír-hegység és a Tien Shan határolja. Mivel Eurázsia központjában található, minden oldalról magas hegyekkel körülvéve, a Taklimakan-sivatag tele van fantáziával és rejtélyekkel.

A Taklamakan-sivatag körülbelül 1.000 kilométer hosszú és 400 kilométer széles. Terület szerint ez a világ 16. legnagyobb sivataga, de a második legnagyobb változó homoksivatagnak tartják a világon, mivel 85%-a változó homokdűnékből áll. Ezek a homokdűnék gyakran változtatják formájukat és elhelyezkedésüket az állandó szél miatt. A homokdűnék magassága általában 100-200 méter, a legmagasabb pedig körülbelül 300 méter. Ennek eredményeként a Taklamakan-sivatagot „Place of No Return” -nak hívják, ami azt jelenti, hogy „ha egyszer bejutsz, alig tudsz kijutni”. Amennyiben érdekelné ez a téma, keresse fel az axa-assistance.hu weboldalt.