A maradék bor felhasználásának legjobb módjai

Még a leglelkesebb borrajongóval is megesik, hogy egy összejövetel után találkozik egy kis maradékkal. Nem csak bulik után lehet találni egy félig üres borosüveget, hiszen időnként olyan borhoz jutunk, amit egyszerűen nem tudunk meginni. Sajnos erre gyakran csak azután jövünk rá, miután kinyitottuk a palackot, és nem tudjuk csak úgy átadni másnak.

Az internet tele van hasznos javaslatokkal a saját ecet készítésére, borredukáló szósz készítésére, vagy éppen a bor jégkocka tálcában való lefagyasztására, de ennél többet is tehetünk. A tanninok, a savak és a cukor kiválóan puhítják a húst. Ezért van nálunk a carne vinha d’alhos, a több évszázados portugál borban és fokhagymában pácolt húsétel – ez az étel, amelyből a vindaloo és az adobo született. Most alkalmazza ezt az elvet más fehérjékre is: használjon fehér vagy narancssárga bort a fehér húshoz; a halnak egy-két órát, a baromfinak vagy a sertéshúsnak pedig 3-4 órát kell áznia benne. Pácolja be a vörös húst is 4-6 órán keresztül a maradék vörösborban. Ezután adja hozzá kedvenc aromáit a páchoz (mindenhez passzol a mogyoróhagyma, a kakukkfű és a fekete bors is).

Sok olyan recept van, amely nem tejszerű folyadékot tartalmaz, tehát felhasználhatja helyette a maradék bort. Próbálja ki a narancsmáz készítését de narancslé helyett használjon citrusos fehérbort és némi citromhéjat. Gondoljon túl a vörös sangrián, ha bort használ koktélokhoz és puncsokhoz – készítsen gyümölcsös fehér sangriát fagyasztott mézharmat dinnyekockákkal és bogyós gyümölcsökkel vörösborral, citrus helyett. A bort zselésítheti is pektinnel, tehát bátran készíthet (szó szerint) szőlőzselét, sauv blanc lekvárt fehér málnával, vagy próbálja ki egész darabos ribizlivel, hogy saját maga készíthesse el a bar le duc zselét.