A nyakfájás lehetséges okai

A köznyelv állítja, hogy a fog – és fülfájásnál nincs rosszabb, és hát valljuk be, ez a megállapítás egyáltalán nem alaptalan, hisz mindkettő rendkívüli módon meg tudja keseríteni a nap minden pillanatát.

Ám akármelyik problémával is kell szembenéznünk, vigasztalhat minket a tudat, hogy csak addig kell kibírni, míg elérünk az orvosig, hisz utána jó eséllyel elérkezik a várva várt megkönnyebbülés. Egészen más a helyzet viszont a krónikus fájdalmak esetében, amelyekre bizony sokszor nincs, vagy nagyon nehezen érkezik el a megoldás. A modern kor egyik kellemetlen velejárója, hogy rengetegen szenvednek nyaki fájdalomtól, ám a lehetséges okok száma olyan szinten szerteágazó, hogy sok esetben még a szakembereknek sem könnyű rájönni a megoldásra. Ha mi is folyamatos nyakfájdalomtól szenvedünk, akkor érdemes számba venni a lehetséges forrásokat, amelyeknek egy része az életmódunkkal is összefüggésben lehet.

A nyakunk merevségét – és ezáltal folyamatos fájdalmát – ugyanis okozhatja, ha túl sokat görnyedünk a képernyő előtt, vagy fölött. Szerencsére ez ellen a legtöbb esetben az életmódváltás elegendő, egyszerűen csak rendszeresen mozgassuk meg izmainkat és vegyünk fel egészséges testtartást a képernyő előtt. Ugyancsak hasonló gondot jelent amikor egy hirtelen mozdulat, vagy fizikai megerőltetés hatására beáll az izomzat. Ezt pihentetéssel és masszírozással pár nap alatt el lehet mulasztani. Ha azonban nem ilyen eredetű a gond, akkor szinte biztos, hogy szakorvosi vélemény(ek)re lesz szükségünk. Sajnos gyakran előfordul, hogy porckorongsérv okozza a fájdalmat, amelyet súlyosabb esetben csak műtéttel lehet orvosolni, de a csontosodás, vagy a gerinccsatorna szűkülete esetén is jó eséllyel csak ilyen módon szabadulhatunk meg a problémánktól. Fontos, hogy ha napokon – de maximum egy héten – keresztül folyamatosan fennáll a fájdalom és nem érzünk enyhülést, akkor ne halogassuk a dolgot és kezdjük el a kivizsgálást, mert komolyabb baj – pl. daganat – is állhat a háttérben és kulcsfontosságú, hogy minél hamarabb kezdjük a kezelést.