A Puma márka története

A Puma SE, Puma néven ismert, egy német multinacionális vállalat, amely sport- és alkalmi cipőket, ruházatot és kiegészítőket tervez és gyárt, amelynek székhelye a németországi, pontosabban bajorországi Herzogenaurachban található. A Puma a harmadik legnagyobb sportruházati gyártó a világon.

A céget Rudolf Dassler alapította 1948 -ban. 1924 -ben Rudolf és testvére, Adolf Adi” Dassler közösen megalapították a Gebrüder Dassler Schuhfabrik (Dassler Brothers Cipőgyár) céget. A két testvér kapcsolata megromlott, mígnem 1948 -ban megállapodtak a kettéválásról, két külön entitás lettek, az Adidas és a Puma. Mindkét vállalat székhelye jelenleg Herzogenaurach, Németország. A Puma 1986 óta nyilvános társaság, a frankfurti tőzsdén jegyzik. A francia Kering luxuscsoport (korábbi nevén Pinault-Printemps-Redoute vagy PPR) 16% -os részesedéssel rendelkezik, a Kering legnagyobb részvényese, az Artemis SA pedig 29% -os részesedéssel rendelkezik. 2013. július 1 -je óta a társaságot Bjørn Gulden (vezérigazgató) volt futballszakember vezeti. 2017 óta a Puma SE világszerte több mint 13.000 embert foglalkoztat, és termékeit több mint 120 országban forgalmazza.

A testvérétől való elválás után Rudolf eredetileg Ruda néven regisztrálta az újonnan alapított céget (Rudolf Dasslerből származik, mivel az Adidas Adi Dasslerre épült), de később a nevet Pumára változtatta. A Puma legkorábbi emblémája egy négyzetből és egy fenevadból állt, amelyek átugranak egy D-n, amelyet a cég nevével együtt 1948 -ban regisztráltak. A Puma cipő- és ruházati mintáin megtalálható a Puma logó és az 1958 -ban bemutatott jellegzetes „Formstrip”, vagyis a kosárlabda, futball, futás, edzés és fitnesz, golf, motorsport és sporttermékek. Számos legendás sportolót támogatott a márka, köztük Pelé, Eusébio, Johan Cruyff, Diego Maradona, Lothar Matthaus, Clyde Frazier, Jim Hines, Boris Becker, Martina Navratilova, Tommie Smith stb.