A sötét opál bazsalikom

A sötét opál bazsalikom (Ocimum basilicum ‘Dark Opal’) egy szép megjelenésű, aromás bazsalikomfajta. Ezt az álló, bokros évelőt gyakrabban termesztik egyévesként, és ehető mély lila levelekkel rendelkezik. Bár ez a fajta kissé lassabban nőhet, mint más bazsalikomnövények, a sötét levelek, az intenzív édes-fűszeres íz és a szép rózsaszín virágok, amelyek nyár közepétől késő őszig jelennek meg, megérik az erőfeszítést.

A lombozat sokkal erősebb illatú, mint a gyakori zöld bazsalikomfajták, és ez növeli a kert vonzerejét is. A rügyek, valamint a levelek ehetők. De még akkor is, ha nem tervezi a bazsalikom betakarítását, gyönyörűen néz ki, ha a cserepekben szabadban vagy jól megvilágított helyen termesztik. Más bazsalikomfajtákhoz hasonlóan a sötét opál is szereti a sok fényt, meleget, védett helyzetet és jól lecsapolt, nedves és termékeny talajt. Hacsak nem él különösen forró régiókban, a sötét opál bazsalikom értékelni fogja a teljes napsütést. Ideális esetben legalább hat óra teljes napsütést szeretnének. Ennek a bazsalikomfajtának nem kell különösebben nyűgösnek lennie a talajtípust illetően, csak egy jól lecsapolt és nem túl száraz talajt igényel. A talajtakarás segíthet a száraz talajok jobb nedvességtartalmának megőrzésében, különösen forró területeken, és bizonyos szerves anyagok hozzáadását nagyra értékelik, ha a bazsalikomot kevésbé gazdag közegbe ültetik.

A melegebb nyári hónapokban ügyeljen arra, hogy a talaj nedves maradjon. A legjobb, ha reggel locsol, hogy elkerülje a túl nedves időjárást. A siker kulcsa a sötét opál bazsalikom védett helyen történő elhelyezése. E nélkül nem valószínű, hogy boldogulni fog. Bár ez a faj megbirkózik a forró, párás vagy száraz időjárási viszonyokkal, a hűvösebb, mérsékeltebb régiókat részesíti előnyben. A túl sok hő azt jelenti, hogy a levelek zöldebbek, nem pedig lila színűek, és befolyásolhatják ízük intenzitását.