A tökéletes bejgli titka

A régi időkben a karácsony elmaradhatatlan süteménye a kalács volt, ám az elmúlt évtizedekben szép lassan háttérbe szorult és helyét átadta valami sokkal ízletesebbnek.

Ma pedig már szinte elképzelhetetlen a szeretet ünnepe egy isteni bejgli nélkül, ám a varázs akkor az igazi, ha nem boltból, vagy épp kézműves cukrászdából szerezzük be, hanem mi magunk készítjük el. Sokan gondolják, hogy ez egy rendkívül időigényes és nem kevésbé nehéz feladat, ám az igazság az, hogy csak pár régi trükköt kell ismerni – és persze betartani – ahhoz, hogy a tökéletes süteményt házilag elkészíthessük. Legyen az mákos, diós, vagy épp valami különlegesebb (például gesztenyés), az elkészítés mikéntje minden esetben ugyanaz. Az első és legfontosabb tanács, amely szinte minden étel kapcsán aranyszabályként is értelmezhető, az az, hogy csak és kizárólag kitűnő minőségű alapanyagokkal dolgozzunk.

A bejglire ez különösen igaz, hisz kevés összetevőből áll, így ha azok közt van egy gyenge láncszem (különös tekintettel a töltelékre), akkor az a végeredményen is érezhető lesz. A tészta készítésénél az élesztőt langyos tejben (és természetesen cukorral) szabad csak futtatni, zsiradéknak pedig fele-fele arányban használjunk zsírt, illetve vajat, így lesz tésztánk a legjobb állagú. Hogy véletlenül se ázzon át a tészta, arra mindenképpen ügyeljünk, hogy a töltelék ne legyen túlságosan nedves. Azt a hibát se kövessük el, hogy túlzásba visszük a mennyiségét, hisz a bejgli nem ettől lesz igazán finom, ráadásul, ha felborul az egyensúly, akkor a sütemény kirepedezik. Ugyancsak ez történik, ha a tölteléket melegen tesszük a tésztára, ezért arra mindig figyeljünk, hogy hagyjuk kihűlni, mielőtt összeállítjuk a sütés előtt. Ha pedig már feltekertük, akkor legyünk türelemmel és két órát pihentessük, mielőtt sütni kezdenénk. Ha ezt a pár apróságot betartjuk, garantált a sikerélmény!