Tudja meg mi a mai névnap!

Tehát hogyan ünnepli az ember a névnapot? Az a szokás, hogy barátai, kollégái és szinte bárki, aki ismeri önt, elmegy önhöz és boldog névnapot kívánnak egy szál virággal vagy csokoládéval. Kaphat apró ajándékokat is, vagy esetleg egy üveg bort vagy valamilyen italt.

Mai névnap online elérhető a nevnap.eu weboldalon, tehát itt a helye nálunk ha önt is érdekelné, hogy ma éppen kinek a névnapját ünnepeljük. Szokás, hogy a látogatókat ilyenkor behívják az otthonba, és megvendégelik őket egy korty likőrrel vagy péksüteményekkel, egyéb édességekkel kínálják őket. Általános iskolás korban az a szokás, hogy a névnapját ünneplő gyerek apró finomságokat hozott az osztálytársaknak. Általában cukorkát vagy nyalókát szokás bevinni. A következő kérdés, amit feltehet: „Mindenki megünnepelheti a névnapot?” Régen működött egy hivatalos bizottság, amely eldöntötte, hogy az egyes nevek melyik dátumhoz tartoznak. Ennek a bizottságnak a feladata volt az új nevek hozzárendelése is a naptárhoz. A bizottság alapvetően átvette azokat a feladatokat, amelyeket korábban az egyházra ruháztak. Abban az időben, amikor anyukáink felnőttek, egy pap nem keresztelt gyereket, ha ennek a gyermeknek a neve nem szerepel a hivatalos egyházi naptárban.

A kommunizmus megszűnése után azonban két dolog történt. Egyrészt a bizottság eltűnt a politikai rendszer változásával, másrészt a nyugati média beáramlása új hatásokat, köztük új egyedi neveket hozott. Manapság meglehetősen gyakori, hogy nem hagyományos keresztnevű gyerekeket találnak. A külföldi neveket is a mayar helyesíráshoz igazítják, például a Sofia külföldi névből már Szofia lett stb. Még egzotikusabb neveket választanak a roma közösség tagjai. Amennyiben megismerné ma milyen névnap van, keresse fel a nevnap.eu weboldalt.