Hogyan tisztítsuk meg a tűzhelyet hatékonyan?

Felforrnak az edényben az ételek, kifröccsen a zsír? Minden konyhában megtörténik a kiömlés, és az is, hogy piszkos a tűzhelye. A probléma megoldásának módja a főzőlap típusától függ. Egy szabály azonban minden típusra vonatkozik: a lehető leghamarabb tisztítsa meg a tűzhelyet rendetlenség után. Minél tovább hagy egy szennyeződést a főzőlapon, annál nehezebb lesz eltávolítani.

Az otthoni főzőlapoknak három alapvető típusa van: elektromos tekercsek, gázégők és sima, kerámia üveglapok. Ha új főzőlapja van, szánjon időt arra, hogy elolvassa a gyártó felület tisztítására és karbantartására vonatkozó ajánlásait. A főzési szennyeződéseket azonnal le kell takarítani. De minden főzőlapot legalább hetente meg kell tisztítani, hogy megakadályozzuk a zsír és a maradványok összegyűlését. Ezeket a lépéseket kell követni, ha sima, üvegkerámia főzőlappal rendelkezik a konyhájában. Győződjön meg arról, hogy minden kezelőszerv ki van kapcsolva, és a főzőlap teljesen lehűlt, mielőtt megpróbálná megtisztítani a felületet. Töltsön meg egy tálat két csésze forró vízzel és 1/2 teáskanál mosogatószerrel, amely zsírleválasztó összetevőt tartalmaz. Ha mosogatószeres tisztítóoldatot használ, mártson szivacsot az oldatba, és kissé csavarja ki. Körbe dolgozva törölje le a tűzhely teljes felületét a szivacs koptatóbb oldalával. Azon területeken, ahol főtt étel van, hagyja, hogy az oldat néhány percig a felületén üljön, hogy enyhítse a szennyeződést.

Ha kereskedelmi forgalomban kapható főzőlaptisztítót használ, kövesse a termék címkéjén található utasításokat. Tisztítás után mártsa a szivacsot friss vízbe, és törölje le a szappanos oldatot és a laza törmeléket. Ha még mindig vannak égett étellel rendelkező területek, fokozott figyelmet kell fordítania rájuk. A piszkos területet lepermetezzük desztillált fehér ecettel, és szórjuk meg szódabikarbónával (habos lesz!). Takarja le a területet forró vízbe áztatott, majd kicsavart konyharuhával.