A világ legnépszerűbb hídjai

Az ember a korok során az építészetet használta a fizikai akadályok közötti hézag áthidalására, abból a célból, hogy könnyű átjárást biztosítson. Néhány híd befolyásuk és mérnöki munkájuk miatt még városi ikonokká is vált. Az alábbiakban felsoroljuk a világ leghíresebb hídjait.

[wp_ad_camp_1]

Az Akashi-Kaikyo híd, más néven Gyöngy-híd, a világ leghosszabb függőhídja, amelynek magassága 1991. méter (6532 láb). A japán Akashi-szoroson átível a szárazföldön fekvő Kobe és az Awayi-sziget Iwaya között. A híd építése csaknem 12 évet vett igénybe, és 1998-ban nyitották meg a forgalom előtt. A középső fesztávolság eredetileg csak 1990 méter volt, de az 1995. január 17-i Kobe-földrengés elmozdította a két tornyot, így azt 1 méterrel meg kellett emelni. A Rialto-híd egyike annak a négy hídnak, amelyek átjárják a Grand Canal-t Velencében, Olaszországban. Ez a legrégebbi híd a csatornán. A jelenlegi kőhíd, egyetlen födém, amelyet Antonio da Ponte tervezett, 1591-ben készült el, és egy 1524-ben összeomlott fahíd pótlására használták. A híd tervezését annyira merésznek tartották, hogy egyes építészek jövőbeni összeomlást jósoltak. A híd dacolt kritikáival, hogy Velence egyik építészeti ikonjává váljon.

A Károly-híd egy híres kőgótikus híd, amely a Moldva folyón halad át Prágában, Csehországban. Megépítése 1357-ben kezdődött IV. Károly király égisze alatt, és a 15. század elején fejeződött be. A Moldva folyó átkelésének egyetlen eszközeként a Károly-híd volt a legfontosabb összeköttetés az óváros és a prágai vár környéke között. A kapcsolat Kelet- és Nyugat-Európa közötti kereskedelmi útként tette fontossá Prágát. Ma Prága egyik leglátogatottabb látnivalója, festők és más kereskedők mellett a hídon átkelő számos turista imádja. A Tower Bridge egy kombinált alap- és függőhíd Londonban, a Temze felett. Közel van a londoni Tower-hez, amely nevet ad neki, és London ikonikus szimbólumává vált.