Akvarisztika – a lenyűgöző otthonért

Ha nincs lehetőségünk háziállatot tartani, de szeretnénk a természet egy szeletét otthonunkba csempészni, akkor a tökéletes hobbi számunkra az akvarisztika. Saját kezűleg alakíthatjuk ki a magunk és környezetünk örömére a saját kis vízi világunkat.

[wp_ad_camp_1]

Első lépésként döntsük el, milyen halakat szeretnénk látni otthonunkban. Nem jó, ha túl sok halat telepítünk, a zsúfoltság csökkentheti a halak élettartamát. ki kell választanunk, mekkora akváriumot szeretnénk. A kisebb akváriumokat gyakrabban kell tisztítani, mint a nagyobb, 100 literes akváriumokat. Az akvárium aljára apró kavicsok kerülnek, amibe növényeket telepítünk. A növények amellett, hogy védelmet nyújtanak a kisebb halaknak, amik el tudnak bújni a levelek közé, oxigént is termelnek és bizonyos halfajtáknak táplálékul szolgálnak. Az akvárium díszítésére szánt színes kövek és más kiegészítők algásodásra hajlamosak így célszerű sötétebb színűeket választani, amin kevésbé látszik a szennyeződés.

A víz hőmérsékletének mérésére szükség lesz az akvárium falára tapasztott hőmérőre. A halak nem bírják a hideg vizet, ezért különösen téli időszakban kell odafigyelni a víz hőmérsékletére. Egy vízmelegítővel állandó hőmérsékletet tudunk biztosítani az akváriumban.  Fontos a víztisztító berendezés is, ami egy szűrő segítségével tartja tisztán az akvárium vízét. Érdemes jobb minőségűt venni, mert a jobb gépek csendesebben működnek és az akváriumot is ritkábban kell tisztítani. a halak és a növények számára is szükség van világításra, megfelelő és folyamatos fényt biztosító lámpát válasszunk kedvenceinknek. Ha mindent beszereztünk, telepítettük a növényeket is, pár nap után hozhatjuk is a halakat, amiket kiválasztottunk és gyönyörködhetünk is a saját magunk alkotta vízi világban.