Ami minden gazdinak ajánlott: egy jó kutyaiskola

Egy kölyökkutya az egész családot egy pillanat alatt az ujjai köré csavarja. Örök vidámságával és kajlaságával gyorsan elfeledteti az egyre gyarapodó csínytevéseit.

A benti kedvencként tartott négylábúak esetében pedig a gazdik többsége rendkívül elnéző, hisz családtagként tekint hűséges barátjára. Azonban nagy hiba megfeledkezni arról, hogy a kutya egy állat, aminek a természetes közege a falka. Mivel legtöbbször egyedüli ebként van tartva, logikus, hogy a család emberi tagjai lesznek a falkatagok. Önmagában ezzel még az ég világon semmi gond nincs, a problémák ott szoktak kezdődik – először -, amikor a kutya kamaszodni kezd és a határait feszegeti. Ha ebben az időszakban nem talál egy olyan falkatagot, akire vezérként tekinthet, akkor az lesz a vége, hogy ő maga veszi fel ezt a szerepet. Ez természetesen nem jó, sem a kutyának, sem a családnak.

Kutyát nevelni azonban időigényes feladat. Elsősorban azért, mert több megerősítés kell, mire az állat megérti, hogy hol vannak a határok, de legfőképpen azért, mert egy laikus nem igazán tudja, hogy hogyan is kellene hatékonyan nevelni az ebet. Itt pedig el is érkeztünk a legkézenfekvőbb megoldáshoz, mert bár sokan ódzkodnak tőle, a kutyiskolánál hatékonyabb eszköz erre a kérdésre nem nagyon létezik. Akár csak egy pár hetes kurzus is csodákra képes, és feleslegesen tartunk a részvételtől, mert akárcsak négylábú társunk, mi is élvezni fogjuk, ahogy alkalomról alkalomra egyre kezesebb lesz és egyre inkább azt lesi, hogy mit szeretne tőle a főnök, azaz a gazdi. Egy jó kutyaiskolában ugyanis az apró trükköket tanítják meg, legtöbbször játékos formában, így szinte észre sem vesszük és a kutya szocializáltabb, nyugodtabb, odafigyelőbb lesz. Mérettől függetlenül ajánlott minden újdonsült gazdinak egy kutyaiskola, mert nagyon sokat lehet tanulni, amit persze gyakorolni kell utána, de az alapokat, amire építkezni lehet, csak itt kaphatjuk meg.