Az Alzheimer-kór gyógyítható?

Az Alzheimer-kóros emberekben egy új gyógyszer drámaian csökkentheti az amyloid beta plakkot, vagyis a kusza fehérjecsomókat, amelyek az Alzheimer-kóros betegek agyában keletkeznek. A gyógyszer úgy működik, hogy ösztönzi az immunrendszert arra, hogy felismerje és eltávolítsa ezeket a fehérjecsomókat. Az orvosszakértők úgy gondolják, hogy már ez is nagy előrelépést jelent.

[wp_ad_camp_1]

Ezeket a feltételezéseket persze még tanulmányozni kell, és további vizsgálatokra lesz szükség ahhoz, hogy valóban bebizonyítsák a gyógyszer hatékonyságát. A tanulmány, amit a gyógyszeren végeztek még túl gyenge volt ahhoz, hogy megállapítsák, vajon ez a gyógyszer csökkenti-e az Alzheimer-kór tüneteit. A kutatók arról számoltak be, hogy a gyógyszer folyadék felhalmozódást okozhat a genetikailag fogékony emberek számára. Az Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb oka, amely több millió embert érint világszerte. A betegség fő oka az összegyűlt rendellenes amyloid beta, amely az agyban úgy néz ki, mint egy csomó kusza fibrilla. Több tudós is úgy véli, hogy az amyloid beta rostok mérgezőek az agysejtekre nézve, és közvetlenül felelősségre vonhatóak az emlékezetkiesésért és a hangulatingadozásokért.

Az Alzheimer-kórra nincs gyógymód, viszont néhány kezeléssel és talán ezzel az új gyógyszer némi előnyt lehet szerezni a betegséggel szemben. Ahhoz, hogy létrehozzák ezt az új gyógyszert, a tudósok olyan idős emberekhez fordultak, akik nem szenvednek Alzheimer-kórban. Elemezték azokat a vegyi anyagokat, amelyek az egészséges idős emberek szervezetében találhatóak. A csapat azonosított egy immunis összetevőt, és létrehoztak egy gyógyszert amely leutánozza ezt, aminek a neve aducanumab. A korábbi állatkísérletek során a gyógyszer úgy tűnt az amyloid betát támadta, és egyéb részeket is ösztönzött az agyban arra, hogy eltávolítsa a fehérje csomókat.