Érdekes dolgok, amiket tudni kell a török teáról

A sok ellentéttel rendelkező Törökország lenyűgöző történelemmel és egyedülálló kulturális örökséggel rendelkezik, amely tükrözi földrajzi elhelyezkedését a kelet és a nyugat metszéspontjában. Valójában az ország egykori fővárosát, Isztambult a Boszporusz-szoros kettészeli. Ez a vízi út jelöli ki a várost elválasztó határt, Isztambul felét Európába, másik felét Ázsiába helyezve.

Noha Törökországot leggyakrabban a kávéiváshoz kötik, és sűrű, édes török ​​kávéjáról híres, a teafogyasztás az elmúlt 100 évben nőtt, és központi szerepet játszik a nemzet pszichéjében és társadalmi gyakorlatában. Amikor az Oszmán Birodalom bukott, az első világháborút követően, Törökország elvesztette az irányítást délkeleti területein belül a döntő fontosságú kávétermelő tartományok felett. Ennek eredményeként a kávé túl drágává vált ahhoz, hogy olyan tömegben fogyasszák, amilyenben a törökök korábban élvezték. Sokan meglepődhetnek, amikor megtudják, hogy Törökország a földkerekség teájának 6-10%-át állítja elő. Valójában Törökország a világ öt legnagyobb teatermesztő nemzete közé tartozik. Meglepő módon ennek a teának több mint felét Törökország határain belül isszák meg. Ennek eredményeként Törökország rendszeresen az egyik legmagasabb egy főre jutó teafogyasztó a bolygón (általában szorosan követi az Egyesült Királyság).

Míg a Törökországban gyártott fekete tea meglehetősen ismerősnek tűnhet a nyugati ízlelőbimbók számára, a török ​​tea elkészítésének szokásos módja valószínűleg kissé szokatlannak tűnik. A törökök általában dupla, egymásra rakott teáskannával, úgynevezett çaydanlık-vel készítik a teájukat. A laza levelű teát a felső (kisebb) teáskannában áztatják, míg az alsó edényben vizet forralnak. A törökök hagyományosan úgy döntenek, hogy kis, tulipán alakú poharakból isszák a teát.